Múlt és jelen

48 éve halt mártírhalált Bauer Sándor

Bauer Sándor halálának 48. évfordulójára emlékezett január 23-án Józsefváros önkormányzata az ifjú mártír sírjánál a Rákospalotai Köztemetőben és a Magyar Nemzeti Múzeum falán elhelyezett emléktáblájánál. A fiatalember 17 évesen, 1969-ben önként választotta a halált, szavai szerint hazaszeretetből és az orosz megszállók elleni tiltakozásul.

 A Rákospalotai Köztemetőben Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere koszorúzta meg Bauer Sándor sírhelyét. Sántha Péterné lapunknak elmondta: 48 évvel ezelőtt a fiatal fiú bátor tettével felhívta a figyelmet arra, hogy az akkori rendszer mennyire hamis és galád, hazugságra kényszerítve embereket. Önfeláldozása azt üzeni, hogy figyeljünk egymásra, arra, hogy közösségben jó élni, és próbáljuk meg jobbítani környezetünket, saját életünket – hangsúlyozta az alpolgármester. A megemlékezésen részt vett Hajdu László XV. kerületi polgármester és önkormányzati képviselők.

 
Milan Šimko, a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja is jelen volt a Rákospalotai temetőben. „Bauer Sándorra nagy hatással volt Jan Palach cseh egyetemista, aki 1969. január 16-án szintén önégetéssel vetett véget életének, mellyel a társadalom felrázása volt a célja. Bauer a cseh egyetemista halála után négy nappal gyújtotta fel magát a Nemzeti Múzeum kertjében” – tette hozzá a cseh konzul. 
 
Az ifjú mártírságára emléktábla is felhívja a figyelmet a Magyar Nemzeti Múzeum falán. A táblánál Sántha Péterné helyezte el az emlékezés virágait, a megemlékezésen részt vett Jakabfy Tamás önkormányzati képviselő is.
 
 
Bauer Sándor 1969. január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében benzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta magát. Miközben teste lángolt, két kis nemzeti színű zászlót lobogtatott. A jelenlévőknek azt mondta, tettét hazaszeretetből, az orosz megszállók elleni tiltakozásul követte el. A Honvéd Kórházba szállították, életét azonban nem tudták megmenteni, január 23-án meghalt. A korabeli sajtó öngyilkosságnak állította be tettét, a legnagyobb titokban helyezték végső nyugalomra. Emlékét kerületünkben a Nemzeti Múzeum falán elhelyezett dísztábla mellett Mátyás téri szobra és a róla elnevezett utca őrzi.

« vissza