H13

’56-os arcképcsarnok a H13-ban

2017. április 18.

Kiss Adél festőművész és Oláh Katalin Kinga, valamint Oláh Mátyás László szobrászművészek ’56-os témájú munkáiból nyílt kiállítás április 11-én a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ galériájában. A forradalom résztvevőiről festett és mintázott alkotásokhoz Wittner Mária, egykori szabadságharcos fűzött személyes hangú méltatást a kiállítást megnyitó beszédében.

„Különös viszontlátni ezeket az arcokat” – fogalmazott Wittner Mária, aki több, a kiállításon műalkotásként megjelenő személyt ismert az ’56-os forradalom napjaiból. „Kati szeme nagyon kifejező. Most is előttem van az arca és a tekintete, ahogy felemelt fejjel viszik az akasztófához. Ez a tekintet legyőzhetetlen volt” – idézte meg emlékeit Havrilla Béláné Sticker Katalin szobránál. 

 
Szabó Jánosról, a Széna tériek legendás parancsnokáról elmondta, a mai napig nem tudjuk biztosan, hol van eltemetve, és arról sincsen biztos tudásunk, mekkora volt az forradalom áldozatainak száma. Mint fogalmazott: “Nincs még teljes egészében feltárva ’56. És nem is tudom, lesz-e valaha. Most felkerült a hús a koponyákra” – utalt a kiállított szobrokra Wittner Mária. „Az ő arcuk bíztatás, hogy ne adjuk fel. És ígérem, nem fogjuk feladni. Be kell gyógyítani a sebet a lyukas zászlón” – zárta gondolatait az egykori halálraítélt szabadságharcos.
 
 
Oláh Mátyás László elmondta, az arcképcsarnok megalkotásával az volt a céljuk, hogy közelebb hozzák és bemutassák ’56 hőseit, köztük olyanokat, akik alakja nem került be a köztudatba. A kiállításon így Nagy Imre, Mansfeld Péter, Iván-Kovács László, Maléter Pál és Kéthly Anna mellett olyan személyek – főként katonatisztek - portréjával is találkozhatunk, akik neve nem cseng ismerősen a ma embere számára, pedig jelentős szerepet töltöttek be a forradalmi eseményekben.
 
 
A kiállítás hétköznapokon 8 és 21 óra között tekinthető meg április 28-ig a H13 galériájában, a Horánszky utca 13. szám alatt.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza