Közösséget építünk

Immár a Vasas Művészegyüttes értékmegőrző munkája is magyar örökség

2016. szeptember 19.

A Magyar Örökség Díjakat azoknak ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar társadalom erkölcsi és szellemi felemeléséhez. Idén a józsefvárosi Vasas Művészegyüttes is szerepelt a díjazottak között. A rangos eseményen kerületünket Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

A szeptember 17-i díjátadó ünnepséget hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezték meg. Az esemény a Vasas Tánckar palotásával vette kezdetét, így a jelenlévők kaphattak egy kis ízelítőt abból a példás értékmegőrző, hagyományápoló munkából, amiért a művészegyüttes átvehette a díjat.

Az ünnepségen Sántha Péterné alpolgármester képviselte kerületünket, aki lapunknak elmondta: nincs még egy olyan kulturálisan gazdag kerülete Budapestnek, mint Józsefváros, ahol méltóképpen képviseli a kultúrát több mint száz éve a Vasas Művészegyüttes.

„Büszke vagyok, hogy ebben az évben a művészegyüttes érdemelte ki ezt a rangos elismerést, mert rendkívül emberközeliek, és rendszeresen fellépnek józsefvárosi rendezvényeken”

A művészegyüttest Somos Csaba Liszt-díjas művész, a Nemzeti Énekkar karigazgatója méltatta. Mint mondta: megszámlálhatatlan azoknak a sora, akik a művészegyüttes karaiban muzsikálhattak, vagy táncolhattak. A kórus és a zenekar mindig közeli kapcsolatot ápolt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel is. Hazánk ismert koreográfusai, hangszeres szólistái, énekesei, karmester-karnagy generációi kaptak itt maradandó élményeket.

Az elismerés átadása után Mihályi Józsefet, a Vasas Művészegyüttes Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük a távlati tervekről: „A Vasas Tánckar egykori művészeti vezetőjeként örömmel mondhatom, hogy a tánckar 2017-ben ünnepli 70. születésnapját, ezért nagy erőkkel fogunk készülni az évfordulós műsorra, de a Vass Lajos Kórus és a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar is folytatja a szakmai munkát.”

Az együttes fennállása komoly múltra tekint vissza. 1903-ban először a kórus alakult meg, majd 1947-ben jött létre a tánckar, s 1949-ben elindult a szimfonikus zenekar is. A családias légkörben működő három kar hamarosan a főváros, majd hazánk egyik legelismertebb amatőr művészeti csoportjává vált, később pedig a magyarországi táncház mozgalom egyik alapítója és gondozója lett. A karok mindenkori művészeti vezetése egyértelműen az autentikus, illetve kortárs magyar zene és tánc ápolását, s azok legmagasabb nívón való bemutatását, széles körű terjesztését tűzték zászlójukra.

A díjátadó ünnepséget a Vass Lajos Kórus előadása zárta.

« vissza