Palotanegyedi mindenes

"Missziónk a katolikus értelmiség képzése"

2015. szeptember 23.

Alapításának 25. évfordulóját ünnepelte szeptember 19-én Józsefvárosban a Horánszky utcai Párbeszéd Házában a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium. A jubileumi megemlékezés díszvendége Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa, és Jean-Marie Carriere SJ, a Jezsuita Menekültszolgálat európai igazgatója volt.




 Zsúfolásig megtelt teremben nyitotta meg a köszöntők sorát dr. Feledy Botond, a Szakkollégium rektora. Rövid visszatekintőjében összevetette az 1990-es alakulás körülményeit a világ és az iskola mostani helyzetével. Megállapította, hogy a sok változás ellenére a problémák szinte ugyanazok, a világpolitikai és a gazdasági környezet az akkorihoz hasonlóan igen nehéz.

 

 
 Nem változott a szakkollégium fő célkitűzése sem: továbbra is olyan katolikus értelmiséget képeznek, mely helyben marad, itt akar változást elérni, építkezni és alkotni.
Navracsics Tibor beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa jelenlegi helyzetében újra meg kell fogalmazzuk és bátran ki kell mondjuk, hogy európaiak vagyunk, és büszkék vagyunk európaiságunkra.

 

 
 Nehéz helyzetben van kontinensünk, de Európa sokkal nagyobb válságokat is átélt már. Az öreg földrész hanyatlását vizionálóknak azt üzente: keresztény ember sohase legyen pesszimista, és a most zajló válság pedig a kultúra és az oktatás előretörését fogja hozni.


  Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza