Palotanegyedi mindenes

A legősibb ruha az állatbőr

2016. március 17.

Tasnádi István szűcscsaládba született: édesapja, bátyja, több unokatestvére is bőrrel, szőrmével dolgozott. 50 éve, hogy átvette apjától a József körúti üzletét. Mint mondja, mindig is a szakma szépsége és a vásárló elégedettsége érdekelte.

 „A hatvanas években szegény világ volt, új szőrmére nem volt szükség, csak javítottuk a használtakat” – kezdi Tasnádi úr. „A hetvenes évektől jött egy fellendülés, de mostanában csendesedik a piac. Nincs szakmunkásképzés, és a fiataloknak sincs igényük ilyen ruhadarabokra” – sorolja az okokat a mester. Pedig – ahogy mondja – Olaszországban és Görögországban hagyományosan jól teljesít az ipar, Kínában is fellendült, tehát itthon is új erőre kaphat.

 
 Sok híres ember volt visszajáró vendég nála az évek alatt, Ruttkai Éva, Tolnay Klári, Sándor György, Miller Lajos, színészek, jó nevű muzsikus cigányok jártak hozzá. „Egyszer én készítettem az Otellóhoz a jelmezeket az Operaházba. A darab után itt, a boltban találkozott össze több énekes: annyira jól sikerültek a jelmezek, hogy egyből bejöttek hozzám vásárolni. Szájról szájra terjed az üzlet híre, az elégedett vásárlónál nincs jobb reklám.”
 
 
 „Örülök, hogy szépül a környék, több a külföldi vendég. A nyár és a karácsony is forgalmas időszak, jöttek már Kanadából, Oroszországból, sőt, egy izraeli kórház igazgatója is mindig bejön, ha Budapesten tartózkodik.” Tasnádi mester szeretné, ha a keresztfia lenne az utódja, de ő maga is addig dolgozna, amíg csak bír. A szakma szépségét ugyanis sosem tudta megunni.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza