Újjáépülő Palotanegyed

A Palotanegyed megújítását is célozza a Múzeumkert rekonstrukciója

2016. augusztus 30.

Egy szebb, zöldebb és családbarát Múzeumkert létrehozásának érdekében írt ki ötletpályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum, amelynek eredményhirdetését augusztus 29-én tartották a múzeum Dísztermében.

„A Múzeumkert, mint történeti közpark átfogó, a hagyományt sokoldalú feljelsztési eszközök segítségével szolgáló rehabilitációja” tárgyú ötletpályázat célja az volt, hogy a Múzeumkert korszerű felújításához gyűjtsön megvalósítható elképzeléseket. 

Egy olyan zöld és családbarát parkot szeretnénk létrehozni, amely egyszerre felel meg a hagyományoknak és a 21. század elvárásainak - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az eredményhirdetésen. Emlékeztetett: 2010 óta számos fontos kulturális intézmény újult meg, így a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Pesti Vigadó épülete és a Várkert Bazár is.

A miniszter szerint egy kultúrnemzet számára kulturális intézményeinek és azok környezetének állapota az önbecsülésnek is az értékmérője, ezért fontos, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kertje a XIX. századi épített környezetbe simuló, a történeti angolparkot is megidéző, méltó állapotban várhassa a látogatókat. Balog Zoltán a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületek hasznosításáról szólva hangsúlyozta azt is: a kormány szeretné megőrizni a Magyar Rádió technikai és történelmi értékeket hordozó stúdióit is.

A helyszínen jelen volt Sántha Péterné alpolgármester is, aki lapunknak elmondta: számos jó ötletet vélt felfedezni a pályamunkák között, többek között a szobrok elhelyezésében és a kertészház hasznosításában is. Sántha Péterné szerint a munkálatok után – amely során a Múzeumkert egész környezetét szervesen újítják meg – Józsefváros gyöngyszeme lesz a környék.

Emlékeztetett: a Palotanegyed felújítása az Európa Belvárosa Programokkal már elkezdődött. „Ez a negyed a belváros szerves része: bár közigazgatásilag nem tartozik hozzá, a hangulata, az épített öröksége mindenképpen belvárosi” – mondta el Sántha Péterné.    

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója szerint egy olyan rendezett kertet szeretnének létrehozni, amely történeti hűségre törekszik és esztétikai élményt is tud nyújtani. 

Jámbor Imre tájépítész a pályázatok bírálati szempontjait ismertette a jelenlévőkkel. A zsűrinek lényeges szempontja volt az elbíráláskor, hogy a pályázatok milyen megoldást kínáltak a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér egybenyitására. Ezzel kapcsolatban elmondta: a bizottság a jövőbeli rendezéshez javasolja, hogy a Pollack Mihály téren a mélygarázsokhoz vezető utat leszámítva teljesen szűnjön meg a gépkocsiforgalom.

A nyertes pályamunkák

A kétmillió forinttal járó első díjat a Tér-Team Kft. csapata (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) nyerte. A második a Pagony Kft. (Bognár Emese és Rahnama Azadeh) lett, a harmadik helyezett pályaművet Stéhli Zoltán Imre készítette. A kiíró további 3 pályázatot vásárol meg, 0,5-0,5 millió forintért.

Az eredményhirdetésen részt vette Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, valamint Csorba László, a múzeum korábbi főigazgatója is.

A nyertes munkák elképzeléseit is felhasználó végleges terveket az Új Nemzeti Múzeum koncepcióval együtt Balog Zoltán 2017. január végéig terjeszti a kormány elé, addig elkészül a faállomány vizsgálata, valamint elindul a park régészeti felmérése is. A megújult Múzeumkert a tervek szerint 2017 végéig készül el.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza