H13

A Palotanegyedben ülésezett a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal

2017. május 1.

Józsefváros az elmúlt években rendszeresen a legtöbb vendéget fogadó budapesti kerületek között szerepel, több külföldi szakportál cikkezett fejlődéséről, számos elismert szállodájáról. Éppen ezért a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal – amelyhez kerületünk tavaly csatlakozott – legutóbbi ülését április 27-én a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban tartotta. A fórumon – amelynek célja, hogy észrevételeivel segítse Budapest turisztikai elképzeléseit – Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke mondott köszöntőt.

 „A turizmus ügye mindig fontos volt számunkra, Józsefváros imázsépítő munkáját a kétezres évek második felében kezdtük el”- emelte ki Zentai Oszkár képviselő, Józsefváros korábbi turizmus tanácsnoka. Mint mondta, a célkitűzés az volt, hogy a korábban „nyolckerként” ismert, sok negatívumot viselő városrészből újra patinás Józsefváros legyen. 

 
Zentai Oszkár szerint az egyik legfőbb intézkedés a térfigyelő rendszer kiépítése és fejlesztése volt, hiszen mindennek az alapja a jó közbiztonság. „Lakossági visszajelzések alapján közbiztonság évről évre javul a kerületben, a józsefvárosi rendőrkapitányság pedig legeredményesebbek között van. Beindultak az ingatlanfejlesztések, új szállodák nyílnak, a már meglévőket pedig sorra újítják fel. A városrész fejlődését pedig immár mások is látják, számos külföldi szakportál elismerően ír a kerület turisztikai vonzerejéről” – foglalta össze a képviselő. 
 
Az önkormányzati fenntartású H13-nak két fő funkciója van: egyrészt a kerületi diákok szabadidős, kulturális színtere, másfelől pedig a helyi vállalkozásokat segíti, többek között inkubációs programmal is. „Ez azt jelenti, hogy segít elindítani vagy éppen talpra állítani vállalkozásokat, amelyeknek szakmai támogatást, illetve munkaállomást nyújt a központ” – mutatta be a fórumnak otthont adó helyszínt Zékány Zoltán, az intézmény vezetője. 
 
 
Az ülésen Strang Tamás, a BKK innovációs szakértője a turistabuszok közlekedését és parkolási lehetőségeinek változásait ismertette a fővárosban zajló kiemelt beruházások és programok tekintetében, kiemelve az idei vizes világbajnokságot is. 
 
 
Ruszó László rendőr alezredes, a BRFK Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a különböző kerekező járművek – segway, beerbike – közlekedési szabályozásáról beszélt, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének új alelnöke a szövetség tevékenységéről tartott előadást, Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke pedig a megújult szövetséget mutatta be. A program záróakkordjaként a résztvevők – Lőrinc pap teret, a Mikszáth Kálmán teret, valamint a Mária utcát is érintve – tettek egy sétát a Palotanegyedben.   
 
Fővárosi Turisztikai Kerekasztal
 
A fórumot a Fővárosi Önkormányzat azzal a céllal hozta létre, hogy legyen egy konzultációs szerve a helyi turizmus meghatározó szereplőivel, úgy mint a szállodaszövetség, idegenvezetők, turistabuszok, illetve a főváros cégei, intézményei és több kerület önkormányzata is. A két-háromhavonta ülésező kerekasztal elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. 

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza