Kerületi hírek

A társasházak joga dönteni az airbnb-s lakásokról

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete szeptember 7-i ülésén elfogadta a településkép védelméről szóló rendeletet és Józsefváros településképi arculati kézikönyvét. A rendelet érinti az Airbnb szolgáltatást is, ugyanis mostantól csak akkor hasznosítható e célra a lakás, ha a társasházak szervezeti és működési szabályzatában szerepel, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását. Sára Botond alpolgármester a szigorítás kapcsán lapunknak elmondta: Józsefvárosban októbertől a lakóközösség döntheti el, hozzájárul-e ahhoz, hogy a házban működhet-e újabb airbnb-s lakás vagy sem.

Miért látta szükségességét Józsefváros a fővárosi kerületek között elsőként szigorítani a szálláskiadás lehetőségét?
 
Az önkormányzata év elején konzultációt folytatott le a józsefvárosiakkal közrendet és közbiztonságot érintő kérdésekben. A tizenegyezer válaszadó több mint 80%-a azt kérte tőlünk, hogy szigorúbbak legyenek a közösségi együttélés szabályai. Rengeteg olyan választ kaptunk, melyekben az 1-2 napos lakáskiadásokhoz kapcsolódó problémákra panaszkodnak. Ezért elfogadtunk egy olyan új szabályozást, mely szerint októbertől a lakóközösség döntheti el, hozzájárul-e ahhoz, hogy a házban működhet-e újabb airbnb-s lakás vagy sem.
 
 
 
A lakóközösségektől, társasházaktól milyen visszajelzések érkeztek az airbnb-s lakásokkal kapcsolatban?
 
Hosszabb ideje fennálló problémáról van szó, de az utóbbi egy-két évben lett súlyos a helyzet. A konzultáció során adott visszajelzésekből is kiderült, hogy sok esetben egy-egy lakás airbnb-s célú hasznosítása egész lakóközösségek nyugalmát teheti tönkre, de az is előfordul, hogy egész emeletek működnek tulajdonképpen hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget.  
 
Származik-e adóbevétele az önkormányzatnak a szálláshelyként nyilvántartott airbnb-s lakásokból?
 
Amennyiben a tulajdonos a hatályos szabályokat eljárva bejelenti a szálláshely-szolgáltatást, úgy igen. Jelenleg az idegenforgalmi-adóbevételek egyötödét adják egyéb szálláshelyekből származó bevételek, ennek része az airbnb-s szálláshely-szolgáltatás is. 
 

Lehet-e hatással a kerületi turizmusra a mostani szigorítás?
 
Józsefvárosban az egyéb szálláshelyek száma (Airbnb) évről-évre drasztikusan emelkedik, különösen igaz ez a 2016-os és 2017-es évre.  Rendkívül fontosnak tartjuk a turizmust és a vendéglátást, büszkék vagyunk, hogy rohamosan nő a kerületbe látogató turisták száma, mindez azonban nem mehet a lakók kárára.

« vissza