Palotanegyedi mindenes

A vasminiszter dicsőségére

2016. március 30.

Józsefváros „főutcája” osztozott a kerület sorsában az elmúlt 200 évben. A második világháború előtt a pezsgő kulturális életű városrész központja volt, a kommunizmusban a kerülettel együtt lezüllesztették, majd az elmúlt években ismét a fejlődés útjára lépett.

 Az 1800-as évek elején szakaszosan épült ki az utca, akkor még Stáczió utca néven. Amikor a századelőn a Palotanegyed lett a környék legfelkapottabb része, a főutcán is sorra emelkedtek a patinás épületek. Már a szabadságharc előtt csatornarendszert kapott, itt épült meg a kerület első temploma és iskolája is, század végén pedig itt indult el az első rendszeres villamosjárat a fővárosban. Baross Gábor halálakor, 1892-ben kapta meg teljes egészében a mai nevét.




A Baross utcában több nagyhírű épület található. A paloták mellett itt működik a Semmelweis Egyetem több klinikája és a Józsefvárosi Önkormányzat is. 1917-ben a Német és Baross utca sarkán nyílt meg az akkori legnagyobb telefonközpont a fővárosban, sőt Pest egyik legnagyobb piaca is itt működött. A főutca Józsefváros több fontos terén, a Kálvin, a Kálvária és – a kerület főterén – a Horváth Mihály téren is áthalad.

 


Több irodalmi híresség lakott a Barosson, köztük Kosztolányi Dezső, Gyulai Pál és Jókai Mór is. Az 1956-os forradalom után a kommunista hatalom szándékosan büntette a kerületet, emiatt a Baross utca is pusztulásnak indult. Józsefváros újjáépülésével azonban a kerület főutcája újra méltó régi fényéhez.

 
A névadó

 
Baross Gábor (1848-1892), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság-és közlekedéspolitikusa volt. A magyar vasút fejlesztése miatt a „Vasminiszter” nevet kapta. A Keleti pályaudvar előtti terület is az ő nevét viseli, a téren szobra áll.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza