Kerületi hírek

Átadták a református egyetem új épületét a Palotanegyedben

Átadták a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új épületét pénteken Józsefvárosban. A Krúdy és a Horánszky utca sarkán található épületet a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium diákjai használják a jövőben.

 Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ismertette: az épületet, amely a második világháború előtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt, a kommunizmus idején sokféle célra használták. Közvetlenül a rendszerváltás előtt szociális lakások működtek a Krúdy utca-Horánszky utca sarkán található, addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Hozzátette: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre.
 
 
A református püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégiumban a református egyetem legtehetségesebb diákjai megkaphatják azt a többletet, amit a nagy létszámú hallgatóval dolgozó egyetemi képzés, „oktatási daráló” nem adhat meg nekik. 
 
Sepsi Enikő, a KRE bölcsészettudományi karának dékánja elmondta: az épületbe költöző szakkollégium szeptemberben kezdte meg működését 64 bentlakó és 12 bejáró diákkal. A dékán hangsúlyozta: a humán kultúra és a keresztény értékek iránt egyaránt elkötelezett embereket szeretnének nevelni, „akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat”, és akik az ökumené jegyében „képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban”. 
 
Az épületben 21 apartmant és az alagsorban egy 85 négyzetméteres közösségi teret is kialakítottak. A felújítást az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forinttal támogatta.  A kollégium névadója Benda Kálmán akadémikus, a KRE első rektora.
 
Forrás: MTI
 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

« vissza