Kultúra

Átadták Az Év Természetfotósa díjat

2015. november 5.

Huszonharmadik alkalommal írták ki természetfotósok számára azt a pályázatot, amelynek nyertese Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, az Év Természetfotósa címet nyeri el. A kiállításmegnyitóval egybekötött díjátadót november 3-án Józsefvárosban, a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében tartották, ahol Máté Bence vehette át legjobb benyújtott kollekcióért járó első díjat. A pályázatra érkezett fotókból összeállított kiállítást 2016. január 31-ig tekinthetik meg a természet szépségei iránt érdeklődő látogatók.

 Nem csak hazánk, de a régió legnagyobb presztízsű természetfotós pályázatát rendezte meg támogatói segítségével a nemzetközi porondon is elismert hazai természetfotósokat tömörítő naturArt. A huszonharmadik alkalommal kiírt seregszemlére több, mint 3400 kép érkezett be, amelyek közül a végső rostán 62 alkotó 102 fotója maradt fent, ezek közül választotta ki a szakemberekből álló zsűri a nyertes fotográfiákat.




 Tizennégy kategóriában hirdettek győztest, többek között olyan témákban, mint: Kezünkben a Föld, Élet a vízfelszín alatt, Az állatok szemtől szemben, Növények és gombák. A kategóriák nyertesein kívül különdíjat is kiosztottak, valamint megválasztották az Év Természetfotósa mellett az Év Búvárfotósát és az Év Ifjú Természetfotósát is.

 

Fotó: Máté Bence / Canon - Az Év Természetfotósa 2015


 A zsűri idén – immáron ötödik alkalommal – a „láthatatlan madárfotósként” világszerte ismert és elismert ifjú természetfotósnak, Máté Bencének ítélte a „Canon – Az Év Természetfotósa 2015” pályázat fődíját, de ugyanő vehette át az Év Természetfotójának választott képért járó díjat is „Lépéselőny” című munkájáért.

 


 A majd negyedszázados pályázat történetében idén először egy határon túli alkotó fotóját jutalmazták nagydíjjal: ifjúsági kategóriában a szabadkai Szekeres Levente lett az első helyezett.

 

Fotó: Szekeres Levente / Canon - Az Év Ifjú Természetfotósa 2015


 A zsűrizés utolsó fordulójáig jutott 102 fotográfia 2016. január 31-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeumban, és ezek a képek kerültek be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent „Az év természetfotói – Magyarország 2015” című kötetbe is.


   Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza