Palotanegyed Fesztivál
A költészet ünnepe

Báb- és utcaszínházi találkozó a Palotanegyedben

2014. augusztus 18.

Igazi vásári forgatag, változatos programok és pezsgő hangulat várta augusztus 16-17-én a Múzeumkertbe látogatókat. A Palotanegyed Fesztivál részeként megrendezett „Költészet ünnep” című programsorozat vendégei kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas előadásokon és programokon vehettek részt. A közönséget a házigazda Józsefvárosi Önkormányzat nevében Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője köszöntötte.

A szombat délelőtti megnyitón a Garabonciás Gólyalábas Utcaszínház és a Bab Társulat művészei idézték meg a békebeli vásárok forgatagának hangulatát. A gólyalábakon egyensúlyozó „óriások” és a fenevad alakú óriásbábokat életre keltő mutatványosok a Múzeumkertben tartott humoros és páratlan ügyességről tanúskodó bemutatójuk után a közönséggel együtt útnak indultak, hogy a Palotanegyed utcáin és terein sétálókat is bevonják az egész hétvégén át tartó vásári forgatagba. Mindkét nap mutatványosok szórakoztatták a vendégeket, akik maguk is kézbe vehették a zsonglőrkellékeket, és próbára tehették ügyességüket.

A Tintaló Társulat is a kis sátorban működő Tintaló Cirkuszba várta a gyermekeket. Ide csak ők léphettek be, a szülők a kis lyukakon át leshettek be az előadásra. Nagy érdeklődésre tartott számot a Circus Mechanicus nevű szerkezet is. A mozgó makett a békebeli cirkuszokat és azok kedvelt figuráit mutatta be az érdeklődőknek.

A Múzeumkertben szombaton színpadra lépett többek között a Kosbor együttes, akik ezúttal Tandori Dezső megzenésített verseiből álló műsorukat hozták el a közönségnek. A koncert után Gryllus Dániel és Lackfi János Versműhelyébe is „ellátogathattunk”, hogy megismerjük a rímfaragás csínját-bínját.

Őket a Kaláka együttes gyermekeket és felnőtteket egyaránt magával ragadó műsora követte, amelyben többek között Kányádi Sándor verssorai is felcsendültek, este pedig Babits verseit ismerhettük meg a Misztrál együttes előadásában. Ugyancsak a Múzeumkert adott otthont a Bóbita Bábkertnek is, ahol számos bábelőadás szórakoztatta a legifjabbakat. A Lábita Bábszínház, az Árgyélus Színház, a Ládafia Bábszínház előadásain és Szilágyi Barnabás bábművész Vitéz László - Az elásott kincs című produkcióján a gyermekek és felnőttek egyaránt nagyokat kacagtak. A Szabó Ervin téren mindkét nap egykerekűs performanszok, utca- és táncszínházi flashmobok, kézműves kirakodó vásár és foglalkozások vártak bennünket, szombaton pedig Lackfi János, Nagy Bandó András és Varró Dániel várta dedikálással egybekötött találkozásra az olvasókat.

A Muzikum adott otthont szombaton a Versszínházi Találkozónak. A délutáni, Kozári Réka műsorvezető által moderált kerekasztal beszélgetésen Turek Miklós, az intézmény alapítója egy narrációval kiegészített diavetítés keretében foglalta össze az idén tíz éves Versszínház történetét. A beszélgetésben részt vett Gerendás Péter és a Kosbor Trió tagjai, akik zenés produkcióval színesítették a beszélgetést. A találkozót Nágel Kornél grafikusművész 4 költő, 10 év, 1000 élmény című kiállításának megnyitója követte. A Muzikumban látható tárlat azokat a grafikákat mutatja be, melyeket a művész Faludy György, Pilinszky János, Radnóti Miklós és József Attila verseihez készített. Az estét Turek Miklós Árny az árnyban című, Radnóti Miklós életét és verseit bemutató monodrámája koronázta meg.

Vasárnap Weöres Sándor művei játszották a főszerepet. Délután a Holdbeli csónakos című mesejátékot láthatta a közönség a Térszínház művészeinek előadásában, akik hol saját testi valójuk, hol pedig bábok segítségével keltették életre a színmű csetlő-botló, kedves, szeretni való szereplőit.

Ugyancsak Weöres Sándor verssorai csendültek fel a Szélkiáltó Együttesből jól ismert kiváló zenész és tanár, Rozs Tamás előadásában, és a Makám együttes új, Weöres dalok című lemezének bemutató koncertjén. A két napon át tartó programsorozat a Netz Utca- és Táncszínház „Kicsit másképp” című produkciójával zárult. A professzionális zenészekből és előadóművészekből álló modern hagyományőrző társulat a flamenco segítségével táncolt el egy csodaszép történetet. 

  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza