Palotanegyedi mindenes

Bírság jár a közösségi együttélés szabályait megsértőknek

2019. július 15.

A közelmúltban több panasz érkezett az önkormányzathoz egyfelől az elhanyagolt ingatlanokkal, másfelől az éjszakai nyitvatartást megszegő kerületi vállalkozásokkal kapcsolatban. Emiatt a képviselő-testület döntött a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet módosításáról: a változtatás lehetővé teszi a szabályozást megsértők esetében közigazgatási bírság kiszabását ezen esetekben is.

 Az elhanyagolt, szennyezett ingatlanok nemcsak veszélyeztetik a szomszédos épületek lakóinak biztonságát, de táptalajul szolgálnak rovaroknak, rágcsálóknak is, illetve bűzt áraszthatnak, megkeserítve ezzel a közelben élők mindennapjait. Az omladozó, lommal, törmelékekkel teli ingatlanok a közegészségügyi probléma okozása mellett a városképet is rombolják. „Egy tulajdonnal nemcsak jogok, de kötelezettségek is járnak. Ha kerületünkben valaki egy épülettel rendelkezik, annak felelőssége, hogy az adott körülményekhez képest az ingatlan és környezete minél rendezettebb legyen. Az, hogy az adott terület szemetes, bűzt áraszt és ezáltal a környezetet, a közelben lakókat zavarja, elfogadhatatlan.




Fentiekre példa a Baross utca 40. szám alatti ingatlan, amely esetében az állagmegóvási kötelezettség elmulasztása a műemléképület fokozatos pusztulásához is vezet” – fejtette ki a testületi ülésen Sára Botond.

 


A polgármester hozzátette: a rendelet-módosításra azért is van szükség, hogy bírságolni lehessen az éjszakai nyitvartartás szabályait megszegő üzleteket. „Ha egy közösség kérésére születik egy döntés, és azt egyesek nem tartják be, az ellen eddig is felléptünk, és a jövőben is fel kell lépnünk. El kell jutnunk oda, hogy ebben a városban mindenki betartsa a szabályokat” – emelte ki Sára Botond polgármester. A rendelet módosítását a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.


Forrás: jozsefvaros.hu
Vezető kép: Baranyai Attila/Józsefváros újság
Fotó: Baranyai Attila, Nedbál Miklós 
Szöveg: Nedbál Miklós
 

« vissza