A Horánszky utca 13. díszkivilágítása

Célegyenesben az Európa Belvárosa Program

2012. július 31.

Újabb uniós támogatású projektet fejezett be a Józsefvárosi Önkormányzat. 2012 nyarán megvalósultak a Palotanegyed megújulását célzó Európa Belvárosa Program (KMOP-5.2.2./B-2f-2009-2004) keretén belül tervezett építési beruházások.

 

A program során négy utcát újítottak fel – a Gyulai Pál utcát, a Kőfaragó utcát, a Mária utcát és Horánszky utcát –, illetve a Gutenberg teret. A fejlesztésekkel kapcsolatban folyamatosan nyomon követték a lakosság véleményét, több lakossági fórumot is tartottak a helyi civil szervezet közreműködésével, ahol a környéken élők elmondhatták véleményüket, javaslataikat. Mintegy 13 000 m2 közterületre került díszburkolat, de a rekonstrukció keretében fásítás is zajlott és kerékpártárolókat alakítottak ki. A Palotanegyed a meglévő Krúdy Gyula utcai mellett újabb sétáló utcával gazdagodott, hiszen már a Rókus kórházat övező park melletti Gyulai Pál utca egy szakaszát is elzárták az autós forgalom elől. 

A Horánszky utca 13. szám alatt elkészült – a korábban lakóépületként funkcionáló épület átépítésével – a diákok és kisvállalkozásokat segítő Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ, vagy egyszerűbben a H13. Az új intézmény a tervek szerint kulturális, szellemi és szabadidős színtérré is válik, ahol kortárs galéria mellett a diákok saját bemutatókat hozhatnak létre, de helyet kaphatnak más művészeti ágak, mint például egy színház is. A kulturális programok mellett a H13 helyszínt, tanácsadást és infrastruktúrát nyújt a fiatal vállalkozók, az új kezdeményezések számára. A házban negyven munkaállomást alakítanak ki, melyet pályakezdők kedvezményes feltételekkel 1+1 évig használhatnak. Vállalkozásuk beindításához a fizikai segítségen túl szakmai tájékoztatást is kapnak. A központban működik majd egy diákcserével foglalkozó információs központ és egy egyetemi rendezvények helyszíneként is működtethető nagyterem. A H13 saját információs irodája, az Infobox is segíti a fiatalokat, ezen túl pedig információkat biztosít a negyedben zajló fejlesztési folyamatokkal és a városrész kulturális, történelmi értékeivel kapcsolatosan.

A program teljes költsége 1 653 millió forint, melyből uniós támogatásként több mint 900 millió forint kerül elszámolásra. A közterületek felújítása 770 millió forintba, a Horánszky 13. szám alatti új intézmény pedig 574 millió forintba került, ezek uniós támogatása közel 730 millió forint volt. 

 

« vissza