Interjú

Egry Attila: Célunk a közösségépítés és az összetartozás érzésének erősítése

Látványos fejlesztések és a lokálpatriotizmus erősödése jellemezte az elmúlt években a Palotanegyedet. Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere és a környék egyik önkormányzati képviselője nem csupán az eddig megvalósult beruházásokról, hanem a jelenlegi projektekről, és a kerület egészét érintő tervekről is beszélt az europabelvarosa.hu-nak. Interjú.

Az elmúlt években a Palotanegyed jelentős fejlődésen ment át az Európa Belvárosa programnak köszönhetően, néhány hónapja pedig döntött róla az önkormányzat, hogy elindul a program III. üteme. Ebben milyen fejlesztések szerepelnek?
 
Az Európa Belváros Program első két ütemének eredményeit és sikereit látva, a képviselő-testület tavasszal döntött a projekt folytatásáról, így tovább folytatódhat a Palotanegyed megújítása. A programot 350 millió forinttal támogatja a Fővárosi Önkormányzat, 230 millió forintot biztosít rá a Józsefvárosi Önkormányzat, illetve a társasházak önköltsége a lakóházak megújításához 140 millió forint, így áll össze a 720 millió forintos fejlesztési összeg.
 

Mindez azt jelenti, hogy a program első két ütemével együtt 2010 óta több mint 3 milliárd forintot tudtunk biztosítani a városrész újjáépítésére. A most következő III. ütemben három utcát újítunk fel, ezek a Bródy Sándor utca kimaradt része, a Vas utca és Pollack Mihály tér közötti szakasza, a Szentkirályi utca a Bródy Sándor és Baross utca között, valamint a Rökk Szilárd utca.
 

A közterületi megújítások mellett folytatódik a társasházak megszépítése is, tizenhárom ház nyert a kiírt pályázaton. Emellett fontos, hogy a közösségi programok is folytatódnak, a már tízéves Civilek a Palotanegyedért társadalmi szervezet együttműködésével. Ők azok, akik részt vesznek a különböző közösségi, kulturális programok szervezésében, melyeknek két fő pillére van a projekt során: a ”Megélt történelem” és a ”Mi büszke Bródy Sándor utcaiak” programsorozat. Ezek célja a közösségépítés és az összetartozás érzésének erősítése a Palotanegyed lakóiban.
 
 
Hol tart ezek megvalósítása?

A projekt megvalósítása várhatóan 2018 nyarára esik, ekkorra készülnek el reményeink szerint a közterületi és társasházi felújítások is. Ezek megvalósításával sem ér még véget természetesen a munka. Szeretnénk akár egy IV. vagy V. ütemmel is folytatni a programot, melyek megvalósításához keresni fogjuk a finanszírozási lehetőségeket, akár fővárosi, akár uniós támogatással.

Korábban tervezték a Palotanegyedben a Galéria negyed kialakítását, mik a legfrissebb hírek ezzel kapcsolatban?

Az Európa Belvárosa Program második ütemében döntött az önkormányzat a Galéria Negyed Program megvalósításáról. A kijelölt négy helyiség felújítására már sor került, kettő esetében nyertese is van a pályázatnak, ezek már várják a látogatókat a Bródy Sándor utcában. Reméljük, hogy legkésőbb nyárig már mind a négy új galéria megnyílhat, melyekben kortárs magyar művészek mutatkozhatnak be, ezzel is gazdagítva a Palotanegyed kulturális életét.
 
 
Korábban arról is lehetett hallani, hogy új idősklubot nyitnak a városrészben, mikor és hol valósulhat meg ez az új közösségi tér?

Miután sok idős él a Palotanegyedben és nagy igény van egy új közösségi térre, keressük egy idősklub kialakításának helyét. Több helyszín szóba került, felmerült a Baross utca is, az új szándékok szerint azonban szeretnénk a Somogyi Béla utca 21. szám alatt megnyitni a klubot.
 

Ez az az épület, mellyel kapcsolatban korábban egy iszlám imaház kialakításáról is volt szó, az önkormányzat azonban tárgyalásokat folytat arról, hogyan lehetne inkább egy idősklubot kialakítani itt, hiszen elhelyezkedése miatt ez lenne a legalkalmasabb helyszín a városrészben.
 
Az elmúlt időszak fontos fejlesztései között van a Gutenberg téri gyermek háziorvosi rendelő kialakítása, de emellett más háziorvosi rendelők felújítását is tervezték. Ezek mikorra készülhetnek el?

2015-ben megújult az Auróra utcai szakrendelő másfél milliárd forintból, idén pedig mintegy 900 millió forintot biztosított az önkormányzat egészségügyi fejlesztésre saját forrásból.
 

Emellett elindítottuk a háziorvosi életpályamodellt, mely egy komplex program, és célja, hogy olyan feltételeket teremtsünk, amellyel a Józsefvárosban dolgozó háziorvosokat itt tudjuk tartani, és vonzóvá tud válni a kerület, s jöjjenek ide dolgozni is az emberek. Ennek a programnak egyik lába az infrastrukturális fejlesztés, benne a háziorvosi rendelők felújítása.
 

Már elkészült a Gutenberg téri házi gyermekorvosi rendelő, és megújultak a Hungária-körúti, a József-körúti, a Mikszáth téri és Orczy úti rendelők. Folyamatban van a Kálvária téren egy új rendelő kialakítása, amelybe öt háziorvos költözik majd a mostani elavult Magdolna utcai rendelő helyett, illetve tavasszal tudunk nekikezdeni a Szigony utcai gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőnek, melynek befejezése után elmondható, hogy minden háziorvosi rendelőt felújítottunk, és a XXI. század követelményeinek megfelelően fog a józsefvárosiak rendelkezésére állni.

Az egyik legfontosabb kérdés mindig a közbiztonság. Nyáron megnyitották a Gutenberg téren a körzeti megbízotti irodát. Mit mondanak az ott lakók?
 
A palotanegyediek visszajelzései alapján egyértelmű, hogy az új körzeti megbízotti iroda megnyitása segítette a szubjektív biztonságérzet javulását. A rendőrök elérhető közelségbe kerültek, és bár a Palotanegyed közbiztonsága eddig sem volt rossz, mégis egy plusz biztonságérzetet ad a környéken élőknek az, hogy napi szinten találkozhatnak a negyedet jól ismerő rendőrrel.
 
 
Beszélhetünk a következő évek terveiről? Már ami a Palotanegyedet illeti.
 
Az Európa Belvárosa Program folytatása mellett a negyedet érintően több, nem önkormányzati fejlesztés is várható a közeljövőben. Így a Blaha Lujza tér felújítása, a Múzeumkert megújítása, és a Rádió volt épületének rendezése. Emellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy jövő tavasszal országgyűlési választás lesz, mely a Palotanegyed jövője szempontjából is érdekes. Fontos, hogy a városrésznek olyan képviselője legyen az Országgyűlésben, aki a kerület vezetőségével jól együttműködve, hatékonyan tudja képviselni a negyedben élők érdekeit.

Forrás: Palotanegyed Újság
Fotók: jozsefvaros.hu/Baranyai Attila és Ványi Ákos

« vissza