Palotanegyedi mindenes

Egy szent király a Szentkirályi utcában

2018. augusztus 24.

Augusztus 20-án államalapító Árpád-házi Szent István királyunkra emlékeztünk. A nagy magyar uralkodónak a fővárosban több szobra áll. Kétségtelenül a legismertebb ezek közül a budai várban, a Mátyás-templom mellett álló Stróbl Alajos alkotás, és a Hősök terének kezdő királyszobra, ami Senyei Károly műve.

 Senyei Károlynak van egy korábbi Szent István ábrázolása, amely Józsefvárosban, a Szentkirályi utca 28. számú épület emeleti homlokzatán kapott helyet. A palota eredetileg a Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék könyvkiadójának épült 1897-1898-ban, neogótikus stílusban Hofhauser Antal terve alapján. Ekkor bízták meg a jónevű szobrászt, Senyei Károlyt (1854-1919), hogy készítse el a névadó szobrát, amelyet az hármas csúcsíves kapu fölött kialakított fülkében helyeznek el.




A művész a korabeli felfogásnak megfelelően idősebb, szakállas férfiként, fején a Szent Koronával jelenítette meg az uralkodót. Jobb kezét az ég felé emeli, baljában a kettős keresztet tartja. Földig érő ruhája és köpenye történelmi időket idéz. Ez a mészkőből faragott szobor előképe a szobrász millenniumi emlékművön álló Szent István szobrának. Fontos különbség azonban, hogy a Hősök terének királya fiatalabb és dinamikusabb. A szobrász a mozdulatokat is megcserélte, itt bal kezében emeli fel a kettős keresztet és jobb kezében kardot tart.

 


Az államosított, majd az egyház részére visszaadott épületbe 1996-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi kara költözött. Így az itt levő Szent István-szobor – amely már 120 éve áll Józsefváros szűk kis utcájában – újra összhangban van az épület funkciójával.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
Szöveg: Ludmann Mihály, művészettörténész
 

« vissza