Üzleti klub megnyitó

Vállalkozók a kerületért - a kerület a vállalkozókért

Elindult a Józsefvárosi Üzleti Klub

2013. november 25.

Üzleti klubot indított Józsefváros Önkormányzata a Horánszky utcai vállalkozásfejlesztési központjában, a H13-ban. A klubesteket havonta rendezik meg, elsősorban a kerület vállalkozóinak. Az első találkozón Egry Attila, a gazdasági ügyekért felelős józsefvárosi alpolgármester hangsúlyozta, a kerület vezetése a maximálisan kivethetőnél csaknem 20%-kal kevesebb adót ró ki a kerületi vállalkozásokra, támogatva ezzel fejlődésüket. Szűcs Mátyás, a Széchenyi Programiroda fejlesztési tanácsadója pedig az iroda ingyenes szolgáltatásairól beszélt a résztvevőknek a H13-ban.

Helyi adópolitika és fejlesztések

Egry Attila alpolgármester a helyi adókról szólva elmondta, hogy 2012-13-ban nem történt változás, sőt a jövő évi tervezésnél sem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak. Kerületi szinten ez ma már azt jelenti, hogy kb. 20 százalékkal vagyunk a maximálisan kivethető adómérték alatt. Az önkormányzat ezzel a vállalkozásokat támogatja, mert tisztában van azzal, hogy a gazdaság még nem lábalt ki teljesen a válságból, bár a harmadik negyedévben elért 1,7 százalékos GDP-növekedés bizakodásra adhat okot.

Józsefváros utóbbi évei mindenesetre a lendületes fejlesztésről szólnak. Egry Attila megemlítette azokat az uniós pályázatokat, amelyekkel több milliárd forint áramlott és áramlik ma is a kerületbe (jelenleg a Magdolna Negyed Program III. és az Auróra utcai szakrendelő felújítása kapcsán). Ezért is keresik a lehetőséget, hogy hogyan tudnák a kerületi vállalkozásokat jobban bevonni Józsefváros fejlesztésébe. Kizárólagosságot persze nem kínálhatnak nekik, hiszen az uniós jogszabályok megkövetelik a versenysemlegességet. Ráadásul Józsefváros kb. 20 milliárdos költségvetésének csak kisebbik részével lehet szabadon gazdálkodni, mivel a nagy része elmegy üzemeltetésre és bérkifizetésekre. Jövő évtől azonban a teljes állami adósságátvállalással itt is nagyobb tér nyílik. Ha megszűnik a kerület még fennmaradt 6 milliárdos adóssága, azzal évi 600-700 millió forintnyi törlesztési tehertől szabadulunk meg. Ennyivel több marad arra, hogy magasabb színvonalon üzemeltessük a kerületet, ill. további fejlesztésekben gondolkodjunk – összegezte az alpolgármester. Fejleszteni kívánják az ügyintézést is, szeretnék megvalósítani az ügyfélbarát, „szolgáltató típusú” önkormányzatot, ami szintén kedvez a vállalkozásoknak.

 

Információk és kapcsolatok

Szűcs Mátyás, a Széchenyi Programiroda fejlesztési tanácsadója ismertette az iroda által a vállalkozóknak nyújtott, és többek között a H13-ban is igénybe vehető ingyenes szolgáltatásokat, majd bemutatott egy a kis- és középvállalkozások számára kiírt aktuális pályázatot. Végül a megjelent kerületi nagyvállalkozók kötetlen beszélgetésekbe kezdtek az előadókkal és egymással is.

A vállalkozói klub hasonló rendezvényei a közös gondolkodást és az összefogást kívánják erősíteni a vállalkozók között. Emellett információkat kaphatnak a jogszabályváltozásokról, a pályázati lehetőségekről, és gyakorlati praktikákat is elsajátíthatnak az őket leginkább érintő témákban. A kerület vezetése azt reméli a klub működésétől, hogy közvetlen visszajelzést kap a gazdaság szereplőitől – jelezte Egry Attila. Az önkormányzat pedig kapcsolatokkal és további információkkal tudja segíteni a vállalkozókat.

  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza