Közösséget építünk

Emlékfát ültettek Nékám Lajos professzor tiszteletére

2018. május 29.

Emlékfa ültetésével tisztelgett egykori igazgatója, Nékám Lajos munkássága előtt a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika az intézmény alapításának 125-dik és a professzor születésének 150-dik évfordulója alkalmából május 25-én. Az eseményen a bőrklinika igazgatója, Dr. Sárdy Miklós és Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere méltatta a kiváló tudós életútját, majd elültették azt a ginkgo facsemetét, amely remélhetőleg évtizedekig emlékezteti majd a Mária utca és az Üllői út sarkán az arra járókat Nékám professzor érdemeire.

 A Mária utcai bőrklinika aulájában összegyűlt vendégeket Dr. Sárdy Miklós emlékeztette, a kettős évforduló mellett idén ünnepeljük a Semmelweis-évet is, és 2018 egyúttal a Kulturális Örökség Európai Éve is, ezért a Klinika számos rendezvényt, előadást és programot kínál az érdeklődőknek hónapról-hónapra.
Ennek az eseménysorozatnak az újabb állomása az emlékfa ültetése is. Mint az igazgató elmondta, a 150 éve született Nékám Lajos a magyar bőrgyógyászat kiemelkedő egyénisége volt, nevéhez fűződik a budapesti bőrgyógyászati egyetemi tanszék 1893-as megalakítása, amelyet 1898 és 1939 között vezetett. Hozzátette: a professzor megszervezte az egyetemen a hivatalos graduális bőrgyógyászati oktatást, valamint kidolgozta és bevezette hazánkban a bőrgyógyászati szakvizsga feltételeit.

 


Tanszéki működése alatt magyar orvosok ezreit tanította, tanítványai közreműködésével számos tudományos munkát publikált – itthon és külföldön egyaránt. „Az emlékfa ültetésével mi is továbbadjuk a lángot, ahogy azt Nékám Lajostól megkaptuk” – zárta beszédét Dr. Sárdy Miklós.

 
 

Sára Botond köszöntőjében hangsúlyozta, Józsefváros számára nagy büszkeség, hogy immár 125 éve otthont adhat egy ilyen neves intézménynek. Kerületünk önkormányzata nevében tisztelgett a volt igazgató emléke előtt, aki nemzetközileg is elismertté tette a Klinikát.

 


Egyúttal köszönetét fejezte ki az intézmény mostani vezetésének és minden dolgozójának, amiért elkötelezetten folytatják ezt a szolgálatot. „Mondd el a múltat, diagnosztizáld a jelent, jósold meg a jövőt” – idézte az alpolgármester Hippokratész szavait, majd hozzátette, ilyen dicső múlttal, ennyi felhalmozott tapasztalattal és tudással csakis szép jövő jósolható az intézménynek, amelyben számíthatnak Józsefvárosra is.

 


A beszédek után a Klinika kertjében Sárdy Miklós és Sára Botond elültették azt a páfrányfenyőt – közismertebb nevén ginkgo fát –, amely Nékám professzor emlékét őrzi ezentúl a jövő nemzedékek számára a Mária utca és az Üllői út találkozásánál.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza