Kerületi hírek

Esélyteremtés és "kulturális akadálymentesítés"

2016. március 2.

A Palotanegyedben található Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalban (KIH) tartották meg a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja (FKÖ) 2015. évi őszi szemeszterének záró, és a 2016. évi tavaszi szemeszter nyitórendezvényét.

 A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjának célja, hogy munkatapasztalatot biztosítson és növelje a foglalkoztatási esélyeit azoknak a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatóknak, akik érdeklődnek a közigazgatás iránt. Lehetőséget biztosít a speciális igényű fiatalok számára, hogy kipróbálják magukat a gyakorlatban, és tanulmányaik befejezése után magabiztosabban induljanak a munka világába.




 Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy nem a fogyatékossággal élők a korlátozottak, hanem őket veszik körül korlátok, amelyeket az integráció jegyében el kell bontani. Ennek legfontosabb eleme pedig – tette hozzá – a foglalkoztatási esélyteremtés. Ezzel összefüggésben a képzettséget és az elhelyezkedést segítő programok szükségességét hangsúlyozta. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az esélyteremtés területén nem külső szabályozásra, kvótákra és elvárásra van szükség, hanem belső elkötelezettségre: nem két külön, hanem egyetlen, mindenkit befogadó társadalmat kell építeni.

 


 Az ösztöndíj őszi programszakaszának keretében 11 ösztöndíjas szerezhetett minisztériumi munkatapasztalatot. Három hallgatót a program után továbbfoglalkoztattak a tárcák: két ösztöndíjas diák az Emberi Erőforrások Minisztériumában, egy pedig a Honvédelmi Minisztériumban kapott állásajánlatot. A diákok az egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan, rugalmas munkaidőben, heti 20 órában dolgoztak. Az ösztöndíj összege nettó 50.000 Ft/hó. 

 


 A tavaszi szemeszter 2016. május 29-ig zajlik, és 12 diák szerezhet gyakorlatot. A program folyamán az NKE által biztosított, akadálymentesített e-learning tananyagok segítségével, közigazgatási alapismeretekhez kapcsolódó képzésekben is részt vesznek a diákok.  

 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza