Palotanegyedi mindenes

Fogyatékos-barát munkahely és közösségi tér nyílik a Palotanegyedben

2015. október 10.

Hamarosan a Palotanegyedben nyitja meg kapuit Magyarország legelső fogyatékos-barát mozija a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány kezdeményezésére. Az egykori Vörösmarty mozi épületében kávézót és kulturális központot is kialakítanak fogyatékossággal élő munkavállalókkal.

 Törőcsik Mari, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő, a Nemzet Színésze, az alapítvány létrehozója a szerdai sajtótájékoztatón köszönetet mondott a program támogatóinak és továbbiak csatlakozását kérte. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élőkre, ezért is fogadták nagy örömmel a kezdeményezést.


 

 
 Kocsis Máté a helyszínt bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a Fővárosi Közgyűlésben azért támogatta a mozi új funkciójának kialakítását, mert Józsefváros önkormányzata kiemelten kezeli a fogyatékkal élők támogatását. Ezt támasztja alá az is, hogy a Rehab Critical Mass nevű civil szervezet szakértői szerint, az elmúlt években a kerület jelentős lépéseket tett afelé, hogy a fogyatékkal élők mindennapjait – akadálymentesítésben, munkahelyteremtésben – segítse. "Az, hogy valaki fogyatékkal élő, nem jelentheti azt is, hogy lehetőség nélkül élő" – hangoztatta a polgármester.

Józsefváros is támogatja a projektet

 "Azért fogadtuk nagy örömmel ezt a kezdeményezést, mert – azon túl, hogy a művésznő neve komoly súlyt ad az ügynek, – örülünk, hogy a kerületben létrejön egy ilyen intézmény. A józsefvárosi és a fővárosi önkormányzat minden támogatást és lehetőséget meg fog adni ahhoz, hogy a fogyatékkal élők itt lehetőséget kapjanak arra, hogy teljes értékű életet tudjanak élni, hasznos munkát végezhessenek" – emelte ki Kocsis Máté, aki polgármesteri keretéből 5 millió forinttal támogatja a projekt megvalósítását.

 


 Kocsis Máté hozzátette: személy szerint azért is hálás az ötletért, mert a kerületben megvalósuló projekt szimbólummá válhat. Mint elmondta, bízik abban, hogy az alapítvány a jövőben tovább terjeszkedik, és országosan is sok helyen ad majd lehetőséget a fogyatékkal élőknek. 

 



150 millió forintos beruházás

 
 A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt Törőcsik Mari alapította. A Nemzeti Színház művésze köszönetet mondott a 620 négyzetméter területű helyszínen mintegy 150 millió forintos beruházással megvalósuló program támogatóinak és továbbiak csatlakozását kérte. „Szeretném kifejezni köszönetemet Tarlós István Főpolgármester úrnak – akiről tudom, hogy a szívén viseli ezt az ügyet –, Kocsis Máté polgármester úrnak és mindenkinek, aki megszavazta, hogy megkapjuk ezt a mozit” – mondta a művésznő.
 
 


 Kárász Róbert televíziós műsorvezető, a program ötletadója, az alapítvány elnöke elmondta: 2012-ben azért kezdték el a munkájukat, hogy megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő embereknek munkahelyet teremthessenek. Ez az idén megvalósul, köszönhetően a Fővárosi Közgyűlés februári döntésének, amely szerint a következő 15 évben a Vörösmarty mozit az alapítvány üzemeltetheti - mondta. A helyiségcsoportot ingyen használhatják. Kárász Róbert hozzátette: az 1935-ben épült és több mint másfél éve bezárt mozi üzemeltetési jogát azzal a feltétellel kapták meg, hogy garanciát vállaltak az ingatlan felújítására, és arra, hogy megőrzik művészmozi jellegét.

 
Már zajlanak a munkálatok


 A moziban már két hete zajlik a bontás, majd a villamossági, gépészeti, belsőépítészeti munkák következnek. A tervek szerint a kulturális központ és kávéház december 3-án, A fogyatékossággal élők világnapján nyílik meg. 

 
 

 
 Az új moziban speciális, akadálymentesített kávézó és közösségi tér, pékség, bár, csúcstechnológiával felszerelt mozi és rendezvényterem, valamint közösségi, kulturális programok sorozata várja majd a látogatókat az alapítványt támogató művészek és fogyatékossággal élők részvételével. Az egész komplexumban a tervek szerint 8-10 fogyatékossággal élő dolgozhat a nyitás után.

  
   Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza