Kerületi hírek

Idén is egymilliárd forintból újulhatnak meg a társasházak

2019. február 4.

Az elmúlt négy évben több mint 3,5 milliárd forintot fordított a Józsefvárosi Önkormányzat a kerületi társasházak felújítására. A pályázatok rendkívül népszerűek, 2018-ban 457 társasház kapott támogatást az életterüket, életminőségüket javító kisebb-nagyobb beruházásra. A program természetesen folytatódik, idén újabb egymilliárd forint áll a lakóközösségek rendelkezésére.

 2015-ben tűzte ki célul Józsefváros vezetése, hogy Józsefváros újjáépül program harmadik elemeként – a közintézmények, a közterületek, a parkok után – a társasházak újuljanak meg a kerületben. Első lépésként 500 millió forintos keretösszeget biztosított az önkormányzat a házak rendbetételére. A program nagyon hamar rendkívül népszerű lett, a rendelkezésre álló összeg pedig évről évre növekszik: 2019-ben egymilliárd forint áll rendelkezésre, ami év közben, a felhasználható maradványpénz függvényében akár tovább is nőhet.




Mint Sára Botond polgármester lapunknak elmondta: az adminisztráció is folyamatosan egyszerűsödik a lakóközösségek visszajelzései alapján. Emlékeztetett, a tavaly decemberi képviselő-testületi ülésen például arról döntöttek, hogy a kölcsöntámogatás visszatérítésére előírt futamidő kedvezőbben kerüljön szabályozásra házak számára. Így a kisebb összegű, legfeljebb 1 millió forintig terjedő kölcsöntámogatások esetében egyedi kérelem alapján a jelenlegi 12 hónapos helyett 24, vagy 36 hónapos futamidő is biztosítható – fejtette ki Sára Botond.

 


Hozzáfűzte, további könnyítés, hogy azok a társasházak, amelyek több lépcsőházból állnak, pályázaton kívüli, kis összegű támogatási igény benyújtásakor lépcsőházanként igényelhetik a támogatást. A polgármester leszögezte: természetesen a társasházak közösségeinek is részt kell vállalniuk önerővel, de a kerület jelentős segítséget nyújt a házak rendbetételéhez, ezért érdemes minden társasháznak, lakóközösségnek jelentkeznie, kisebb és nagyobb felújításra egyaránt.

 


Folyamatosan lehet pályázni


A programra folyamatos jelentkezhetnek a társasházak, 2018-ban 457 ház szépült meg, korszerűsödött. Többek között kémények átépítésére, tetőszerkezetek rekonstrukciójára, körfolyosók, függőfolyosók, erkélyek, lépcsőházak felújítására, elektromos hálózatok, fűtési rendszerek korszerűsítésére, lift modernizálására, udvar zöldítésére, a homlokzat megszépítésére, hőszigetelésre vagy éppen a postaládák, kaputelefon cseréjére nyertek támogatást. A pályázatokról a részletes információ itt érhető el. 


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza