Palotanegyedi mindenes

Idén népszerű volt a Múzeumok Majálisa

2017. május 22.

Több mint 120 múzeum és kiállítóhely részvételével zajlott a 22. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A kétnapos programon idén a természeté volt a főszerep. Az érdeklődők ezúttal is izgalmas vetélkedőkön, érdekes programokon vehettek részt: fényképezkedhettek különböző történelmi korok ruháiban, felülhettek veterán motorokra és autókra, kertészkedhettek, részesei lehettek középkori fegyverbemutatónak és őslénykutatóvá is válhattak.

 A szép, napsütéses idő számos családot vonzott a Múzeumkertbe szombat délelőtt a Múzeumok Majálisa megnyitójára. A rendezvényen – amelynek fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kocsis Máté Józsefváros polgármestere – a köszöntőbeszédeket a Pénzügyőr Zenekar vezette fel. 


Az év múzeuma- és Az év kiállítása-díjakat is – Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere mondott köszöntőt. „Művészetek méltó megmutatkozása ez, hiszen ilyenkor fővárosunk szívébe érkeznek múzeumok, civil szervezetek, egyesületek és zenekarok” - mondta Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere. Számos józsefvárosi kötődéssel találkozhatunk a programon: minden évben itt van a kerületi Zászlómúzeum, amely egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik, és a fellépők között van a Nemadomfel zenekar is, illetve megtekinthető a múzeum kupolatermében a Jelky András Ruhaipari Szakközépiskola diákjai által készített ruhakollekció is.
 

Sántha Péterné azt kívánta a résztvevőknek, hogy érezze jól magát mindenki és lehetőségéhez képest máskor is keresse fel a múzeumot. 
 
A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója emlékezetett: huszonkettedik alkalommal rendezték meg ezt a családi programot, ami azt is jelenti, hogy akik húsz évvel ezelőtt az első néhány alkalommal is jelen voltak gyermekként a Múzeumok Majálisán, azok adott esetben most már a saját gyermekeikkel látogatnak ki a rendezvényre. Varga Benedek elmondta: több ez mint egy fesztivál, olyan esemény, ahol a közönség találkozni  tud a múzeumi szakemberekkel is és tovább bővítheti tudását.  
 
 
Érdekesebbnél érdekesebb programokkal és kiállítási tárgyakkal érkeztek a kiállítóhelyek, amelyek majd mindegyike hozott magával valamit, ami a környezettudatosságra, a természet szépségeire hívja fel a figyelmet. A Matrica Múzeum sátránál a látogatók mezítláb mehettek végig egy ösvényen, ami különböző természeti anyagokkal – kavics, tőzeg, kukorica – volt kirakva. Emellett lehetett gyógynövény és fűszerfelismerő játékot játszani, gerilla kertészkedni, ásványkincset keresni, és manókertet építeni. A gyerekek és felnőttek beöltözhettek különböző korok – a honfoglaláskortól egészen a XIX. századig – ruháiba, amiben le is fényképezkedhettek. 
 
 
Az érdeklődők megismerkedhettek a középkori fegyverekkel, a páncéling készítéssel, de beülhettek különböző veterán járművekbe is. A Katasztrófavédelmi Múzeum kiállított egy 1903-ban gyártott tűzoltókocsit, a Csepeli Múzeum kitelepülésén pedig Pannónia motorra is felülhettek és egy maláj erdei baglyot is meg lehetett ismerni közelebbről. 
 
 
Az Atomenergetikai Múzeum sugárzásmérést tartott, a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum standjánál pedig virtuálisan meg lehetett tekinteni a Magyarországon az ötvenes években gyártott első televízió és egy korabeli rádió belső szerkezetét.
 

A múzeumi forgatagban Süsüvel és a Tévémacival is lehetett találkozni, a színpadon pedig bábelőadások és zenei produkciók váltották egymást: többek között fellépett a Baltazár színház, a Makám zenekar és a Kerekes együttes. 
 
Hagyományosan a Múzeumok Majálisán került sor a Pulszky Társaság által alapított az Év múzeuma és az Év kiállítása díjak átadására is. Idén a PIM Kazinczy Ferenc Múzeum kapta az Év múzeuma díjat, az Év kiállításának a Bajor Gizi Színészmúzeum Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszakos tárlatát választották. 

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza