Kultúra

II. Budapesti Klasszikus Film Maraton az Urániában

2018. szeptember 4.

A Filmarchívum nemzetközi archívfilm-fesztiváljának idén egyik központi helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol szeptember 4. és 9. között tíz igazi klasszikussal várják a filmek szerelmeseit. Az Uránia-program különlegessége, hogy a vetítések többsége gálavetítés, amelyeken olyan világhírű alkotókkal találkozhat a közönség, mint például Claudia Cardinale vagy Klaus Maria Brandauer. A filmtörténet iránt komolyabban érdeklődőket két különlegesen izgalmas filmtörténeti előadás is várja, amelyeken mindent megtudhatnak a 3D-ről.

 A Film Maraton megnyitóján, szeptember 4-én, kedden első Oscar-díjas nagyjátékfilmünket, a digitálisan felújított Mephistót vetítik le a főszerepet alakító Klaus Maria Brandauer, Szabó István filmrendező és David Robinson filmkritikus jelenlétében. Szeptember 6-án, csütörtökön A párduc felújított kópiájának bemutatójára Claudia Cardinale, a tökéletes díva érkezik, a szeptember 7-ei Varázsfuvolára pedig Szabó István tér vissza az Urániába, aki Katinka Faragóval, Ingmar Bergman asszisztensével beszélget a modern film 100 éve született svéd óriásáról.




Szeptember 9-én a Macskafogó vetítésén Ternovszky Béla rendező lesz jelen, az est fényét pedig tovább emeli a Fourtissimo jazz zenekar, akik a film slágereivel szórakoztatják a közönséget. A gálavetítések sora vasárnap este a Sose halunk meg! című filmmel zárul, melyre a film rendezője-főszereplője Koltai Róbert, Halász Gábor operatőr és Dés László zeneszerző érkezik.

 


A Film Maraton programjában további restaurált klasszikusok, valamint egy magyar vonatkozású külföldi remek is mozivászonra kerül.
Bővebb információ, részletes program, valamint a jegyvásárlás az alábbi linken érhető el: http://urania-nf.hu/esemenyek/1263/2018/09/04/ii-budapesti-klasszikus-film-maraton.


Forrás és fotó: http://urania-nf.hu
 

« vissza