Interjú

Interjú Egry Attila alpolgármesterrel

2017. szeptember 26.

Az utóbbi években tovább erősödött a Palotanegyedben a lokálpatriotizmus, kifejezetten jól csengő név lett a Palotanegyed, amelyhez fejlesztések is látványosan hozzájárultak. Az eddig megvalósult projektekről, jelenlegi tervekről és a kerület egészét érintő fejlesztésekről Egry Attila alpolgármesterrel, a Palotanegyed képviselőjével beszélgettünk.

 
Az elmúlt években látványos fejlődésnek lehetnek szemtanúi a Palotanegyedben élők. Ennek egy lényeges eleme az Európa Belvárosa Program megvalósulása. Hol tart most a projekt?


2008-ban indult a fejlesztési projekt, ami a Palotanegyedet érinti. A második ütem közterület és társasház megújítási elemeket tartalmazott, valamint közösségi programok is kapcsolódtak hozzá. Elérkeztünk a harmadik ütemhez: az elnyert pályázati támogatásnak, az önkormányzat és a lakóközösségek önrészének köszönhetően összesen mintegy 720 millió forintból további közterületek és társasházak újulnak meg, valamint ismét kiemelt szerepet kapnak a közösségépítő programok.

 


A tervek szerint megvalósul a Szentkirályi, a Bródy Sándor és a Rökk Szilárd utca rekonstrukciója, valamint megszépül 13 társasház homlokzata. Fontos megemlíteni, hogy partnerünk a Civilek a Palotanegyedért Egyesület, akik aktív közösségi munkát végeznek a negyedben. Az egyesület évről-évre kiváló kulturális, zenei programokat szervez a helyieknek valamint együtt gondolkodnak az önkormányzattal, amikor fejlesztésekről van szó. Az EUB III. ütemébe is bevontuk a CaPét: aktívan részt vesznek a közösségi programok megszervezésében, a közterületi megújításokkal kapcsolatban pedig kikértük a véleményüket.


A projekt nagy újítása a galérianegyed elindítása volt. Erről mit lehet tudni?


Elkészült a négy felújított helyiség: kettő a Bródy Sándor utcában, kettő a Kőfaragó utcában. A helyiségek pályáztatása hamarosan lezárul, így várhatóan mind a négy galéria megnyitja kapuit, de célul tűztük ki további galériahelyiségek kialakítását. Fontosnak tartottuk, hogy a kultúra, a művészetek jelenléte erősödjön a Palotanegyedben, ezzel ellenpontozva azt a folyamatot, ami évek óta zajlik a VII. kerület belső részén. Nagyon fontos törekvésünk, hogy a Palotanegyed ne változzon bulinegyeddé.


Az elmúlt évek kiemelt fejlesztései közé tartozott a Gutenberg téri gyermek háziorvosi rendelő, illetve a körzeti megbízotti iroda átadása is.

 
Valóban fontos megemlíteni a közbiztonság javulását, aminek fontos eleme volt, hogy idén nyáron megnyitottuk a körzeti megbízotti irodát a Gutenberg téren. A tér a negyed központja, így az iroda könnyen elérhető, jó napi kapcsolat tud kialakulni a negyedben élők és a rendőrség munkatársai között. Szintén időszerű fejlesztés volt a gyermek háziorvosi rendelő megújítása, amely tavaly nyitotta meg kapuit a Gutenberg téren.
A megújult rendelő XXI. századi minőségben nyújt gyermekorvosi, illetve védőnői szolgáltatást a helyi lakosoknak.

 


Korábban nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy iszlám imaház létesülne a Gutenberg téren. Akkor az önkormányzat a beérkezett lakossági panaszokra reagálva a Belügyminisztériummal is felvette a kapcsolatot. Jelenleg hol tart most az ügy?

 
A Belügyminisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem áll fenn terrorkockázat, de a környéken lakók továbbra is tartanak az imaház létrejöttétől, ezért keressük a lehetséges megoldásokat. Jelenleg az önkormányzat tárgyalásban áll a tulajdonossal.


Sokaknak feltűnhetett, hogy a Krúdy utcai vendéglátó egységek előtt kihelyezett talapzatok, amelyeken az asztalok és székek voltak, eltűntek.

 
Tavaly egy Krúdy utcai tűzeset kapcsán a katasztrófavédelem jelezte, hogy a későbbiekben egy hasonló esetnél a kihelyezett talapzatok akadályoznák a szakembereket a tűz eloltásában, illetve a mentési folyamatokban, ezért volt szükség azok eltávolítására.

 


Jelenleg keressük annak a lehetőségét, hogy a Krúdy utca eredeti funkciója és a Mikszáth tér mediterrán hangulata megmaradjon, közben pedig a biztonsági előírásoknak is megfeleljen.


A kerület egészét tekintve milyen fejlesztésekről tud beszámolni?


Kerületi szinten a leglátványosabb megújulásnak a társasházi fejlesztések mondhatók. Idén már 900 millió forintot fordított az önkormányzat erre a célra, emellé társul a Világos kapualjak program, ami nagyon népszerű a lakóközösségek körében. Emellett fontos megemlíteni, hogy komoly mennyiségű maradványösszeg képződött a költségvetésben a 2016-os évről. A képviselő-testület áprilisi döntése szerint a teljes összeget kerületi fejlesztésre fordítjuk. A maradványösszegből önkormányzati tulajdonú házak, óvodák és bölcsődék, közterületek kerülnek felújításra, illetve még idén megújul az összes kerületi háziorvosi rendelő. Ezek a fejlesztések jelenleg is folyamatban vannak. 

 
 Forrás: jozsefvaros.hu



 

« vissza