Interjú

Interjú Sára Botond polgármesterrel

2018. október 15.

Józsefváros polgármesterével a most elindult Orczy negyed programról, a további tervezett beruházásokról, a körzeti rendészek munkájáról, az egészségügyi fejlesztésekről és az egyre bővülő sportolási lehetőségekről beszélgettünk.

 
Két és fél hónapja választották meg Józsefváros polgármesterének. Miben változtak meg azóta a mindennapjai?


Csaknem hét év alpolgármesteri munka után úgy gondoltam, hogy nagy változást ez nem fog jelenteni az életemben. Azonban a kerület és a józsefvárosiak minél hatékonyabb képviseletéért teljesen más ügyekkel is kell foglalkoznom, mint korábban. A fővárosi közgyűlés tagjaként a főpolgármesterrel, a többi kerület polgármesterével is folyamatosan egyeztetünk a kerület érdekében.

 


A hétvégén családi rendezvénnyel rajtolt az Orczy negyed program. A következő hónapokban milyen változásokat vehetnek észre ebből a környékbeli lakók?


Egy komplex városrehabilitációs programról van szó, amelyben a kézzel fogható felújítások mellett nagy hangsúlyt kapnak a társadalmi, az életminőséget, a közérzetet javító intézkedések is. A Magdolna negyed programban is sikeresen használt elemek átültetésével itt is tovább javulhat a közbiztonság: a szomszédsági rendőr programtól kezdve a kábítószer-prevenciós programokon át számos bűnmegelőzési és közbiztonságot javító eleme van a projektnek. A program második fő pilléreként mintegy 300 önkormányzati bérlakásban végzünk felújítást: az itt lakókkal hamarosan elkezdődik a kapcsolatfelvétel, a lakások műszaki felmérése, hogy pontosan lássuk, milyen lépésekre lesz szükség. A program harmadik eleme a közösségépítés, családi, mentor, képzési, illetve életkörülményeket javító programokkal, a hátrányos helyzetben élők felzárkóztatásával.

 
A Csarnok negyed rehabilitációjára a kerület pályázott a Fővárosi Önkormányzatnál, a múlt szerdai közgyűlésen 270 millió forintot szavaztak meg e célra. Mikor indulhat el a projekt, és konkrétan hol kezdődik a felújítás?


A Józsefvárosi Önkormányzat már évek óta pályázik a TÉR_KÖZ programra különböző városrészekkel. A Palotanegyedben a legutóbbi támogatásból megvalósuló fejlesztések jelenleg is zajlanak, további utak – a következő évben például a Rökk Szilárd, a Mária, a Puskin, a Szentkirályi és a Bródy Sándor utca – egyes szakaszait újítják fel és újabb társasházak szépülnek meg.

 


A Csarnok negyed fejlesztésére a napokban 270 millió forintot nyertünk: első lépésként ebből az összegből a Déri Miksa utca, valamint bér- és társasházak felújítása indulhat el. Ezt követően szeretnénk rendbe tenni a József utca környékét, majd a Bérkocsis utcát, szépen eljutva a Népszínház utcáig.

 
El is értünk a Blaha Lujza térig, amelynek rendbetételére, ahogyan az Orczy térre is, van fővárosi ígéret és fedezet. Mikor kezdődhetnek el a konkrét munkálatok?


Mindkét beruházást a Főváros végzi, melyben Józsefváros mindenben partner. A Blaha Lujza tér esetében jelenleg az engedélyek beszerzései zajlanak, a jövő év második felében kezdődhet el az építkezés. Az Orczy térnél kissé bonyolítja a helyzetet, hogy a Vízműveknek a Dobozi utca FiDo téri részénél ki kell cserélnie a teljes vízvezeték-hálózatot, és csak ezt követően indulhat el mind az út, mind a tér rekonstrukciója. 

 
 

A közelmúltban megújult a Tömő utca és a Salgótarjáni út a MÁV-telepen. Mely utak kaphatnak új külsőt a közeljövőben?


Folyamatosan zajlanak az útfelújítások a kerületben, az idén elkezdődhet mintegy 150 millió forintos keretből az Asztalos Sándor utca felújítása, elkészült a Dankó, a Kun, a Práter utca rekonstrukciójának terve, a Tolnai Lajos utca, a Víg utca is megújul. Tudni kell, hogy a kerületben számos építkezés zajlik, ahol csak ezek befejeztével érdemes felújítani az utakat.

 
Júniusban adták át az új Kálvária téri rendelőt, jelenleg pedig zajlik a Szigony utcai háziorvosi rendelő felújítása. Milyen további egészségügyi fejlesztéseket tervez az önkormányzat? 


Tervek szerint a Szigony utcai az idén elkészül, a Százados negyedben pedig egy épülő irodakomlexumban kap majd helyet egy teljesen új házi gyermek- és felnőttorvosi rendelő. Jövőre 250 millió forint értékben több mint 60 orvosi eszköz beszerzése valósul meg a Szent Kozma szakrendelőben, amelyet az Egészséges Budapest Program keretében nyertünk el.

 


A Semmelweis Egyetem új rektorával arról folytatunk tárgyalásokat, hogy a jelenleg is működő szűrőszombatokat további vizsgálatokkal egészítsük ki, amelyekhez a szükséges hátteret az egyetem klinikái biztosítanák. A kerületben sok egészségügyi intézmény működik, amelyeknek a kapacitásait kihasználva tovább tudjuk növelni a józsefvárosiak egészségbiztonságát. Az általunk bevezetett háziorvosi életpályamodell is sikeres: több új háziorvos érkezett a kerületbe, a felnőtt praxisok teljesen be lettek töltve. 

 
A megújult közterekre, közvagyonra vigyázni is kell. Milyen szerepe van ebben a nyáron megalakult józsefvárosi körzeti rendészetnek?


A rendőrségen működő körzeti megbízotti rendszer mintájára létrejött egység közvetlen kapcsolatot jelent a közterület-felügyelet és a lakosok között. A körzeti rendészek segítenek a lakosoknak, hogy kisebb-nagyobb problémájukkal kihez, illetve milyen szervekhez fordulhatnak. A körzeti rendész a városrészében élőkkel beszélgetve egyfajta probléma-térképet is készít, amelyekre a megoldást közösen keressük meg.

 
Június végén jelentették be Kocsis Máté országgyűlési képviselővel a józsefvárosi strand- és gyógyfürdő koncepciótervét a volt pályaudvar területén. Azóta milyen lépések történtek az ügyben?


A gyógyfürdő és strand létrehozásának terve már egy olyan Józsefváros képét vetíti elénk, ahol a hangsúly a városrész újjáépítésén túl az egyre bővülő szolgáltatások felé helyeződik át. Kerületünk egyre inkább alkalmas arra, hogy számtalan kulturális, közösségi eseménynek, sportrendezvénynek és sportolási lehetőségnek adjon teret.

 


Egyre magasabb igényeket tud a kerület kielégíteni, amely már elvárássá is válik az itt élőktől és a Józsefvárosba újonnan beköltözőktől is. Ezt tudnánk bővíteni – többek közt – egy gyógyfürdő és strand létrehozásával. Kocsis Máté országgyűlési képviselő kezdeményezésére a parlament 200 millió forintot biztosított az előkészítő munkálatokra, kútfúrásra és arra, hogy 100 százalékos pontsággal megbizonyosodjunk arról, hogy a terület alatt megtalálható-e az a 70 fokos termálvíz, amit feltételezünk. Ha ez megvan, akkor minden esély adott arra, hogy további állami támogatással meg is épüljön ez a létesítmény. 

 
A strand még egy távlati terv, de szeptember eleje óta a lakosság is használhatja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodáját.


Így van, és jelenleg tárgyalunk arról, hogy minden józsefvárosi nagycsoportos óvodás ingyenes úszásoktatáson vehessen részt az egyetem tanuszodájában. Arról is egyeztetünk az intézmény rektorával, hogy a kerületben élők – remélhetőleg januártól – kedvezménnyel vehessék igénybe az uszoda szolgáltatásait.

 


Milyen egyéb, új sportolási lehetőségek nyílnak a kerületiek előtt? 


Az egészséges életmód egyik alappillére a mozgás, én pedig szívügyemnek tekintem a minél szélesebb sportolási lehetőségek megteremtését a kerületben. Az Orczy-parkban megnyíló új egyetemi sportközpont erre számos lehetőséget kínál. Egyelőre talán kevesen tudják, de a közszolgálati egyetem sportegyesületének több mint 20 szakosztálya van, amely nemcsak az egyetemi hallgatók, hanem a lakosok számára is nyitott, és sok sportlehetőséget biztosít. Polgármesterként elsődleges célom, hogy Józsefváros egy élhető város legyen, ahol rend és nyugalom van, mind a közterületeken, mind a házakban. A tovább szépülő közterek mellett pedig bővülő szolgáltatásokat kívánunk biztosítani a régóta itt élőknek és az újonnan beköltözőknek is.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza