Kerületi hírek

Józsefváros támogatja a helyi üzleti kezdeményezéseket

2016. november 15.

Tájékoztató jellegű vállalkozói fórumot tartott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ partnerségében november 10-én. A VIII. kerületi vállalkozások részére rendezett fórumon dr. Kiss Zoltán, a Kamara elnöke, Sára Botond és Egry Attila alpolgármesterek mellett előadást tartott Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke és Zékány Zoltán, a H13 szakmai igazgatója is.

A vállalkozói fórumon kerületi vállalkozók és kamarai tagok mellett a főváros más részeiből is érkeztek érdeklődők, akik többet szerettek volna megtudni a Józsefváros nyújtotta kamattámogatásos hitelprogramról és a helyi induló vállalkozásokat támogató inkubációs modellről.

Dr. Kiss Zoltán, a BKIK elnöke hangsúlyozta, hogy egy szolgáltatói kamara megvalósítása a cél, amely minél több segítséget nyújt mind a tagságnak, mind a regisztrált vállalkozásoknak. Ebbe a törekvésbe illeszkedik a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal közösen indított hitelprogramjuk is, amelyet egyedülállóan kedvező konstrukcióval vehetnek igénybe a fővárosi vállalkozások.

Hozzátette: a Józsefváros önkormányzata nyújtotta kamattámogatás olyan egyedi ötlet és lehetőség, amely még a Kamarának is követendő példát mutat.

Sára Botond alpolgármester köszöntőjében kifejtette, az önkormányzat kiemelt feladatának tartja a meglévő helyi vállalkozások fejlesztése mellett minél több kezdeményezés felkarolását is.

Erre szolgál a kerületi inkubációs program, amely óriási potenciált nyújt, tekintve, hogy városrészünkben 35 ezer diák tanul, akiket pályakezdésük előtt meg lehet szólítani és kezdő vállalkozóként meg kell próbálni Józsefvárosban tartani.

Egry Attila alpolgármester elmondta, városrészünkben az elmúlt nyolc év a fejlesztésekről szólt. Amellett, hogy a kerület mérlege pozitív és a keletkezett többletet fejlesztésekre fordítják, jelentős uniós, fővárosi és költségvetési forrás érkezett Józsefvárosba.

Hozzátette: sereghajtókból az élmezőnybe kerültünk a fővárosi kerületek rangsorában, amit a jelentősen megemelkedett helyi ingatlanárak is jeleznek. A fejlesztések most az Orczy, és a Csarnok negyeddel folytatódnak.

Zékány Zoltán szakmai igazgató, a Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ nyújtotta lehetőségekről és programokról szóló előadását követően Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke ismertette a VIII. kerületi önkormányzat közreműködésével megvalósuló kamattámogatásos vállalkozói hitelprogramjukat. 

Kamattámogatási program a fővárosban és kerületünkben

Október 7-én közös kamattámogatási program indítását jelentette be a BVK és a BKIK. Részletes információ a www.budapestmikrohitel.hu oldalon érhető el. A program mintájául az idén januárban bevezetett józsefvárosi kerületi kamattámogatási program szolgált.

A Budapest Mikrohitel Programhoz a kerületek közül elsőként a H13 kezdeményezésére a VIII. kerület csatlakozott Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programjával, amely további kamattámogatást biztosít a kerület vállalkozóinak, kiemelten a fiatal- és női mikrovállalkozásoknak. Ennek köszönhetően – a feltételektől függően – akár 2,4 vagy 2,9 százalékos kamattal is hitelhez juthatnak a helyi vállalkozások.

A közelmúltban döntöttek arról, hogy kibővítik a programot: immár nemcsak a kerületi székhellyel, hanem a józsefvárosi telephellyel rendelkezők is igénybe vehetik a hitelt, amennyiben azt itt is használják fel.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza