Kultúra

Kezdetét vette az Ars Sacra Fesztivál

2017. szeptember 16.

Józsefvárosban, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt meg az Ars Sacra Fesztivál. A jövő vasárnapig tartó rendezvénysorozat több mint hatszáz ingyenes művészeti, kulturális programmal várja az érdeklődőket szerte az országban és a határon túl is.

 Erdő Péter kiemelte: ez a hét alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mit jelent számunkra a szent, és mit a művészet. Mint fogalmazott: "a mai esztétikai irányzatok jó része egyetért abban, hogy a művészet olyan emberi tevékenység, amely szimbólumokat alkot. A művész pedig - élve szabadságával -, kreatív és interpretáló módon variálja e szimbólumok közti kapcsolatokat". 




Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt: az igazi érték sosem hivalkodó, mindig van mélysége, jelentése, mögöttes tartalma. A tízesztendős múltra visszatekintő, immár Európa legrangosabb fesztiváljai között számon tartott Ars Sacra "csöndesen képviseli a magas szintű kulturális örökséget", hivalkodás nélkül sorakoztatja föl annak értékeit.

 


Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. Célja a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez.

 


Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség. 

 


Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján a történelmi egyházak képviselői megnyitják templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Bemutatják a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szerveznek a Nyitott Templomok Napján. 

 


A fesztivál szeptember 16-tól 24-ig tart. A programokról részletesen az ars-sacra.hu oldalon lehet tájékozódni. 

 
 Forrás: jozsefvaros.hu



 

« vissza