Kultúra

Kiállítás a keresztényüldözésről a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása személyes történeteken, tárgyakon, videóanyagokon keresztül mutatja be napjaink egyik aktuális témáját: a keresztény felekezetek elleni támadásokat. A Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten című tárlat célja, hogy megismertesse az okokat, felvázolja a következményeket és rámutasson a helyzet tarthatatlanságára. A kiállítást szeptember 19-én Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitotta meg.

 Többek között oltártöredéken, egy templomban végrehajtott merénylet emléktárgyain, megégett biblián, valamint üldözött keresztények személyes tárgyain és történetein keresztül mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó kiállítása a Közel-Kelet országainak keresztény felekezeteit, az üldöztetéseiket, a kulturális örökségükön végrehajtott pusztítást és egy rövid kitekintést nyújt a jövőre is. 

 
 
A tárlat megnyitóján Rétvári Bence államtitkár emlékeztetett: az európai kultúrában felnőtt emberek számára a vallásszabadság magától értetődő, eszükbe sem jut, hogy a közel-keleti keresztényeknek minden nap az erőszaktól kell tartaniuk. A kiállítás ezért egyfajta „felkiáltójel”, amely rámutat arra, hogy a kereszténység ugyan a legnagyobb, de egyben a legüldözöttebb vallása is a világnak – jegyezte meg az államtitkár.  
 
 
Rétvári Bence szerint ma is akad olyan ország, ahol akár egy Biblia birtoklása is bűncselekmény, a muszlim hitről a kereszténységre áttérés pedig sok helyen halálos bűn. Mint hangsúlyozta: a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki segíteni akar az üldözötteknek, az a legnagyobb támogatást szülőföldjükön tudja nyújtani, az utak, templomok, városok újjáépítéséhez való hozzájárulással. Magyarország erején túl nyújt segítséget a közel-keleti keresztényeknek - számolt be az államtitkár.
 
 
Varga Benedek, a múzeum főigazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy ez a kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik. Hozzátette: a tárlat célja, hogy szembesítse a közönséget a vallásra hivatkozó intolerancia tébolyával. Mindegyik tárgy története egy-egy „vádirat”, legtöbbjük ráadásul nemrég még a Közel-Keleten volt - hívta fel a figyelmet.
 
 
A magyar és angol nyelvű tárlat a tervek szerint október végéig látható a Nemzeti Múzeumban.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza