Lakossági tájékoztatás

Kinek mi a feladata a közterületek síkosságmentesítésében?

2019. január 11.

A közterületek tisztán tartása közös feladatunk. A téli havas, csúszós időszakban erre kiemelten kell figyelnünk, hiszen akár komoly baleset is lehet abból, ha nem történik meg a síkosságmentesítés. Az alábbiakban összeszedtük, mely területeken, kinek, mi a feladata a síkosságmentesítésben.

 A járdák takarítása, télen síkosságmentesítése a társasházak feladata. Azt a járdaszakaszt, amelyik a ház előtt húzódik, a társasházaknak kell tisztán tartani, a lakóközösségeknek kell gondoskodnia a hó eltakarításáról is.




Amennyiben a társasházban kereskedelmi, vendéglátóipari egység működik, úgy annak is ki kell vennie a részét a munkából: a portálja előtti területet kell tisztán tartania.
A nagyobb, forgalmasabb utak, és terek takarítása a Fővárosi Önkormányzat hatásköre. Ezeken a területeken a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. gondoskodik a hó eltakarításáról is. A gépi síkosság-mentesítést fontossági sorrendben végzik.

 
(Fotó: Lendvai Péter/MTI)


Először a hidakat és felüljárókat, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető utat, a sugárirányú autópályákat és az országos fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszait, a buszvonalak hegyvidéki szakaszait és a busz- és fő közlekedési útvonalakat tisztítják meg. Majd a fővonali járatokhoz kapcsolódó lakossági ellátásokat biztosító főbb intézményekhez vezető útvonalak, mellékutak következnek. A tömegközlekedési járművek megállóit a BKV Zrt. takarítja.
A kerületi mellékútvonalak, kisebb közterek a Józsefvárosi Önkormányzat hatáskörébe tartoznak. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársai és hókotrói végzik ezeken a területeken a hóeltakarítást.

 
Fontosabb telefonszámok, elérhetőségek:
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., zöldszám: 06-80-353-353; cím: 1098 Bp. Ecseri út 8-12.
Józsefvárosi Közterület-felügyelet, zöldszám: 06-80-204-618; cím: 1084 Bp. Német utca 15.
Főkert Nonprofit Zrt., zöldszám: 06-80-277-275; cím: 1073 Dob utca 90.
Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt., központi telefonszám: 06-1-461-65-00; cím: 1072 Akácfa utca 15.
Józsefvárosi Gazdálkodási Központ – Városüzemeltetési Igazgatóság: 06-1-782-3537; 1082 Német utca 17-19.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Nyári Gyula, Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza