Megemlékezés

Kocsis Máté: 1956-ban hittünk az igazunkban, a hazánkban és megküzdöttünk érte

„1956-os hőseink felé érzett tisztelet és gyermekeink iránti felelősség miatt ma is erkölcsi kötelességünk megvédeni Magyarországot, megőrizni a magyar nyelvet, nemzeti kultúránkat és keresztény államunk alapjait. Épp ahogyan ’56-ban” – mondta október 23-ai ünnepi beszédében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Az eső miatt nem a Corvin közben, hanem a mozi előterében megrendezett megemlékezésen Józsefváros együtt hajtott fejet a hősök előtt a szomszédos IX. kerülettel, beszédet mondott Bácskai János, Ferencváros polgármestere is.

A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött a Kodály Férfikar vezetésével és a Cantores Ecclesie Fúvószenekar közreműködésével, majd Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Faludy György 1956, te csillag című versét.
 
 
Kocsis Máté beszédében kiemelte: honfitársaink 1956 októberében meggátolhatatlan erővel fejezték ki a szabadság iránti örök és olthatatlan vágyukat. A kommunista megfélemlítés, terror és zsarolás nem tudta tovább visszatartani a hazugságok között felnövő, függetlenséget kivívni akaró fiatalokat. „Bátorságuk lebontotta a rettegés és a csend falait, a hősök hazafias kiáltásai és az igazság rég betiltott szavai legyőzték a mindig és mindenhol jelenlévő diktatúrát. A szabadságharcosok egy emberként cselekedtek, egy emberként voltak készek adni akár az életüket is. A forradalom tüze pillanatok alatt elolthatatlanná vált” – mondta Józsefváros polgármestere.
 
Majd Mindszenty bíboros 1956. november 3-i rádióbeszédét idézte: „A nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.” Kocsis Máté szerint történelmünkre visszatekintve azt láthatjuk, hogy a magyar nemzet valójában mindig is erre vágyott. „Megannyi forradalom, felkelés és küzdelem áll mögöttünk. Leigázták, meghódították, elnyomták, de a magyar nép mindig hitt az igazában és megküzdött önrendelkezéséért. Soha nem tűrte soká a külföld erőszakos szavát” – hangsúlyozta. Kocsis Máté kifejtette: a forradalom leverése után hiába jött véres retorzió, az igazság felszínre törését követően semmiféle orwelli hazugság nem tudta még látszólag sem elhitetni, hogy az elnyomás az valójában szabadság, a forradalom pedig valójában ellenforradalom.
 
 
Ahogy ’56-ban, most is függetlenségünk a tét
 
„Hiába fojtották vérbe, ’56 megteremtette annak feltételeit, hogy ma kimondhatjuk: Magyarország független, önálló és szabad ország. A tisztelettel és büszkeséggel telt emlékezés és ünneplés mellett egyetlen feladatunk, hogy ezt meg is őrizzük. A mi nemzetünk mindig a múltjából merített erőt újabb és újabb kihívásaihoz, ezért ne féljünk ’56 szelleméhez fordulni ma sem” – mondta Józsefváros polgármestere.
 
Kocsis Máté kifejtette: ahogy 56-ban, úgy most is mások akarnak a fejünk fölött dönteni arról, hogyan éljünk. Most is idegen hatalmak akarják kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot. Most is a felhatalmazás nélküli, hangos és erőszakos kisebbség végzi itthon a külföld parancsának végrehajtását. „Most ismét a szabadságunk és a függetlenségünk a tét. 1956-ban hittünk az igazunkban, a hazánkban, és megküzdöttünk érte. Ma ugyanezt kell tennünk! ’56-os hőseink felé érzett tisztelet és gyermekeink iránti felelősség miatt is erkölcsi kötelességünk megvédeni Magyarországot, megőrizni a magyar nyelvet, nemzeti kultúránkat és keresztény államunk alapjait. Akár az árral szemben is. Épp ahogyan ’56-ban” – zárta szavait Kocsis Máté polgármester.
 
A forradalmárok ma is köztünk élnek
 
Ferencváros polgármestere beszédében elmondta: 1956 őszén a félelmet felváltotta a szabadság érzése. A küzdelem perceiben a forradalmárok egymásért, értünk harcoltak. A pesti srácok jól tudták, a tankok ellen elég a Molotov-koktél, az elnyomás ellen azonban erős lélek és hit kell.
 
 
„Hősiességükkel felülemelkedtek az embertelen rezsimen, de a túlerő ellen a rendíthetetlen akarat kevés volt. A lánctalpak eltaposhatták az embert, a szabadság eszményét azonban nem tiporhatták el” – mondta Bácskai János. Hozzátette: 1956 forradalmárai ma is közöttünk élnek, akik Angyal István, a Tűzoltó utcai felkelő fegyveres parancsnoka utolsó szavaival ma is üzennek gyermekeinknek: éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni.
 
Koszorúzás a Corvin közben
 
A beszédek után ünnepi műsort adott elő a Kodály Zoltán Férfikar Pálinkás Péter vezényletével, zongorán Papp Gyula kísért.
 
 
A Szózat eléneklését követően, a Corvin közben Kocsis Máté polgármester, Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármester, majd Bácskai János ferencvárosi polgármester és Kállay Gáborné alpolgármester helyezte el az önkormányzataik nevében az emlékezés koszorúját. Utánuk Vas Imre országgyűlési képviselő és kerületi szervezetek is lerótták tiszteletüket az 1956-os emléktábla előtt.
 
 
A szomorkás, esős időben végül gyermekek, családok is elhelyezték mécseseiket, virágaikat, kis zászlóikat a Pesti srác szobránál.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza