Kerületi hírek

Kocsis Máté: jelentősen nőtt a józsefvárosiak egészségbiztonsága

2018. február 28.

Egészségnapot rendeztek szombaton a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban, amelyen a szakrendelő teljes palettájával – tizennégy szűréssel – és egyéb kiegészítő programokkal várták a kerületi lakosokat. Az Egészségnap keretében 120 millió forint értékben egészségügyi készülékeket is átadtak, amelynek kapcsán a Józsefvárosban élők egészségbiztonságának növekedését hangsúlyozta Kocsis Máté polgármester.

 Tizennégy különböző szűréssel várták február 24-én a kerületi lakosokat a szakrendelőben megrendezett Józsefvárosi Egészségnapon. Többek között cukorbetegség-szűrésre, látásvizsgálatra, vérnyomásmérésre, anyajegyvizsgálatra, szájüregi szűrésre, szív- és érrendszeri problémák vizsgálatára is volt lehetőségük az egészségük megőrzése iránt tenni vágyóknak.




Emellett egyéb kiegészítő szolgáltatások – például gyógytorna, masszázs, védőnői tanácsadás is szerepelt a kibővített szűrőszombat kínálatában, valamint önkéntes véradást is szerveztek. A szűrések iránt nagy volt az érdeklődés, sokan, kihasználva a lehetőséget, a legtöbb vizsgálatot végigjárták.

 


A gyermekükkel érkezőket a Turay Ida Színház művészei várták: a hetedik emeletet színházzá varázsolták, ahol interaktív foglalkozáson vehettek részt a kisebbek.

 


A Józsefvárosi Egészségnapon hivatalosan átadták a Szent Kozma Központ három új eszközét is, amelyek mostantól a megelőzést és a gyógyítást segítik: egy mammográfiai, egy ultrahang- és egy röntgenkészüléket.

 


Sajtótájékoztatóján Kocsis Máté polgármester hangsúlyozta: Józsefvárosban az elmúlt három évben csaknem hárommilliárd forintot fordítottak az egészségügy fejlesztésére. Kifejtette: idén befejezik valamennyi háziorvosi rendelő korszerűsítését, 2015-ben másfél milliárd forintból megújult az Egészségnapnak otthont adót szakrendelő, ősszel megnyílt a kerület első mentőállomása, és elindították a többletjuttatásokat biztosító háziorvosi életpályamodellt is az orvosok megtartása és a kerületbe vonzása érdekében. A polgármester kiemelte azt is, hogy évek óta havi egy alkalommal ingyenes szűrőszombatokat biztosít az önkormányzat, amelyek lehetőséget adnak a józsefvárosi polgároknak arra, hogy gondoskodjanak a saját egészségükről, illetve olyan többletszolgáltatásokhoz jussanak, amelyekre a hétköznapokban nem mindig van mód.  

 


„Amikor arról beszélnek, hogy Józsefváros egyre biztonságosabb, az már nemcsak a közbiztonságot, hanem az egészségbiztonságot is jelenti” – szögezte le Kocsis Máté, majd hozzátette: ennek keretében valósult meg az új eszközök a beszerzése és átadása. Mint elmondta, az új készülékek nemcsak a dolgozók munkáját segítik, hanem a józsefvárosiak egészségbiztonságát is jobban garantálják. „Arra biztatjuk a kerületi lakosokat, hogy mindinkább vegyék igénybe ezeket a lehetőségeket” – fogalmazott. Végezetül megköszönte a szakrendelő munkatársainak munkáját, és megemlítette, hogy a józsefvárosiak részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezik, és az itt élők egy szervezett, jó eszközparkkal rendelkező intézményben figyelhetnek a saját egészségükre. 
Horváth Szilárd, a Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatója arról számolt be, hogy az intézmény évi 300 ezer orvos-beteg találkozója megköveteli a folyamatos eszközfejlesztést ahhoz, hogy a legmagasabb színvonalon tudjanak ellátni mindenkit. Ennek egyik nagy lépése valósult meg most. 

 


Az új eszközökről szólva ismertette, hogy a mammográfiás készülék a digitális funkcióval pontosabbá és gyorsabbá teszi a diagnosztikát. Ezt kiegészíti a multifunkcionális ultrahang, amely egy olyan vizsgálófejjel is rendelkezik, ami speciálisan az emlő vizsgálatára alkalmas, illetve úgynevezett tűbiopsziás vizsgálatok elvégzésére is lehetőséget ad. Az új röntgenkészülék pedig az emberi test átvilágítására is használható. Horváth Szilárd kiemelte: az eszközöknek köszönhetően számos esetben nem kell fekvőintézményekbe irányítani a pácienseket.

 


Az Egészségnap kapcsán a főigazgató elmondta: 14 szűrést folytatnak le kollégáival. A már több éve az önkormányzat támogatásával megvalósuló szűrőprogramok nagy népszerűségnek örvendenek a lakosok körében, ezen a napon is nagy az érdeklődés a különböző szűrésekre – hangsúlyozta Horváth Szilárd.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza