Kultúra

Kortárs galériák a Palotanegyedben

Az Európa Belvárosa Program II. Ütemének keretében kortárs Galérianegyed létrehozásán dolgozik az önkormányzat. Ez tovább erősítené a Palotanegyed szerepét a magyar kulturális életben. Két galéria már megnyitotta kapuit, természetesen mi is ellátogattunk. Képriport.

 

A Molnár Ani Galéria december 15-e óta várja a vendégeket új helyszínen. A galéria régóta a Palotanegyed része, immár rangjához méltó környezetben. 



Célja, hogy megismertesse a magyar és kelet-európai kortárs művészeket minél szélesebb közönséggel. Ezért nem csak itthon, hanem külföldön is rendszeresen szervez kiállításokat.



A nyitókiállítás „A bizonytalanság kérdései” tematikai köré épül. Magyar és többségében kelet-európai művészek csoportos kiállítása, változatos médiumokon (festmények, fotók, installáció, videó és egy digitális új-média munka). A tárlaton szereplő művészek mindegyike nemzetközileg elismert alkotó.



“Izgalmas a legelején bekapcsolódni egy ilyen kezdeményezésbe. Reményeim szerint sok galéria fog a Palotanegyedbe költözni és ezáltal kialakul egy aktív művészeti élet, amelyet nemcsak a hazai szakmai szcéna, de a helyi közösség is élvezni fog.”



A kiállítások 1,5-2 havonta változnak majd. A következő - 
 Farkas Dénes egyéni kiállítása - január 31-től lesz látható.



A TOBE Gallery november 24-én nyitotta meg kapuit. Nem akar egy lenni a sok „antik” galéria közül, hanem új színt szeretne hozni a negyedbe. 



Fő profilja a fotográfia és a kollázs. Főleg dél amerikai, spanyol és magyar művészek munkái láthatók.



Puskás Bea és Opitz Tomas célja, hogy az emberek ne csak nézelődni jöjjenek be a galériába, hanem vigyék is haza a művészetet. Különböző programokat szerveznek, hogy megszerettessék a fotográfiát és a kollázskészítést felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. 



4-6 hetente váltják majd egymást a kiállítások.



Bíznak benne, hogy a negyedbe költöző galériák kölcsönösen segíteni fogják egymást, akár közös rendezvények, kiállítások szervezésében is.


Fotók/szöveg: Baranyai Attila
 

« vissza