Megemlékezés

Koszorúzás Kölcsey Ferenc emléktáblájánál

2017. január 20.

Közel három évtizede már, hogy 1989. óta január 22-ét A magyar kultúra napjaként ünnepeljük, megemlékezve arról, hogy 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz kéziratát szatmárcsekei kúriájában a reformkor egyik legnagyobb alkotója, Kölcsey Ferenc. Kerületünkben a koszorúzással egybekötött megemlékezést a költőről elnevezett utcában található, tavaly felújított emléktáblánál rendezték, ahol Józsefváros önkormányzatát Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

 Ünnepi beszédében Sántha Péterné elmondta, büszkék lehetünk, hiszen városrészünk mind kulturális, mind épített örökség terén különösen gazdag. Elég csak nyitott szemmel járnunk, a házfalakról ránk köszönő emléktáblák nagy száma is jelzi, Józsefvárosban mindig számos alkotó ember lakott. Kölcsey élete, munkássága és a korának felvázolása után az alpolgármester kiemelte e jeles nap jelentőségét, hiszen A magyar kultúra napján mindazok teljesítménye előtt fejet hajtunk, akik alkotásukkal hozzátettek nemzetünk kulturális kincsestárához.


A beszédet követően a résztvevők a Somogyi Béla utcában található Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedik osztályos tanulóival közösen elszavalták a Himnuszt. Majd Sántha Péterné meghívta a gyerekeket az Arany János születésének kettőszázadik évfordulójára emlékező ünnepségre márciusban a Múzeumkertbe. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett megemlékezés a Kölcsey-emléktábla megkoszorúzásával zárult.

« vissza