Márton-napi vigadalom a Múzeumkertben

Libator és újbor ünnep

2013. november 17.

Büszkeségünk, a Magyar Nemzeti Múzeum az utóbbi időben nem csak a művészetek nagy háza – mondta Sántha Péterné az első Márton-napi Hungarikum Ünnep megnyitóján. Józsefváros alpolgármestere Vas Imre országgyűlési képviselővel együtt verte csapra az első idei budafoki újbort, amelyet bárki ingyen megkóstolhatott. A rendezvényre ellátogatott Rogán Antal és családja is, hogy együtt engedhessék el a Márton-napi lampionokat fényárba borítva ezzel a múzeum kertet.

Nagy öröm számunkra, hogy Józsefvárosban van az első Márton-napi Hungarikum Ünnep – mondta Sántha Péterné. Józsefváros alpolgármestere arra buzdított mindenkit, hogy kóstolja végig a gasztro sátrak kínálatát, mert azt ott készült ételek többsége a nemrég hungarikummá vált hízott libából készült.

A Márton napi finomságokhoz pedig újbort kínált a józsefvárosi vezető, amelyet Vas Imre országgyűlési képviselővel és Farkasdi Károly az Álomautó Múzeum alapítójával együtt vert csapra. A budafoki újbort kupon ellenében bárki ingyen megkóstolhatta.

A rendezvényre ellátogatott Rogán Antal és családja is, hogy együtt engedhessék el a Márton-napi lampionokat fényárba borítva ezzel a múzeum kertet.

A három napos fesztiválon gyermekműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal is készültek a legkisebbek számára. Kiköltözött erre az időre a Népmese Múzeum is, standjánál állandó volt a gyermekzsivaj.

A Kultúra Főutcáján színtársulatok, könyvkiadók, kézművesek mutatkoztak be, míg a „Kultúrzsibi”-ben antik régiségekre tehettek szert a látogatók. A Borudvar és a Pálinkaterasz egy ilyen eseményen szinte természetes, de most sörkert is várta a kuriózumokra vágyókat, hiszen magyar kézműves söröket ízlelhettek a felnőttek.

A termelői vásáron és Márton ünnepi Konyhájában pedig különleges, alkalomhoz illő ételeket vehettek meg és kóstolhattak a kilátogatók. Többek között a tökös-libás muffint, a libaburgert és a borban áztatott libamájat.

A kultúra az egész eseményen kiemelt szerepet kapott, a sok dzsessz-koncert, színpadi előadások mellett a fesztivál résztvevői szombaton díjtalanul tekinthették meg a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait is. Mendemellett három napig ámulhattunk az Álomautó Múzeum gyönyörű autócsodáin, köztük egy Rolls Royce Silver Shadow-n.                          

 Forrás: jozsefvaros.hu




 

« vissza