Palotanegyedi mindenes

Megszépült a Kiscsibész szobor környezete

2016. november 15.

Egy újabb kis terület újult meg a közelmúltban Józsefvárosban. Az elmúlt években kerületünk szinte minden köztere megszépült, ezt a sort folytatja a népnyelven csak Kiscsibész térnek nevezett fővárosi terület, amelyen megújultak a virágágyások és egyedi kőpadok fogadják az erre járókat.

A napokban készült el a József körút Krúdy Gyula utca és Baross utca közötti szakaszán található, háromszög alakú kis tér felújítása. A területnek nincs hivatalos neve, a köznyelv az ott álló Kiscsibész szobor alapján Csibészke, illetve Kiscsibész tér néven emlegeti. A téren megújították az ott található magas ágyásokat, amelyek immár kordonnal körülvéve jelzik, hogy a virágok közé sem belépni, sem kutyát beengedni nem szabad. Az ágyásokban díszfüveket és árvácskákat ültettek, ami közé tulipánhagymák kerültek. 

A tér meghatározó két magas ágyása között korábban egy régóta üzemképtelen szökőkút medencéje éktelenkedett. Ennek a helyét kőpadokkal övezett pihenőterületet váltotta fel.

Ugyanakkor megtartották a szökőkút egykori érdekességét, egy hajlék nélkül élő férfi által készített idézetet, miszerint „Az ember, ha dolgozni akar (tud), nem kell hozzá munkaviszony. Ahhoz, hogy megéljél, nem kell pénz” – írta Imre bácsi. A felújítást Budapest Főváros megbízásából a Főkert Nonprofit Zrt. végezte.

Második világháborús gránátot találtak a felújítás során

A felújítás érdekessége, hogy szeptember 22-én a talajmunkák során második világháborús gránátot találtak a munkások, amely elszállításhoz teljesen le kellett zárni a József körút Krúdy Gyula és Baross utca közötti szakaszát. 

« vissza