Civilek a Palotanegyedért

Mindig figyeljünk egymásra!

2019. február 25.

Az ördög nem alszik, tartja a mondás. Felkészültséggel, odafigyeléssel és előrelátással azonban csökkenthető annak az esélye, hogy az ember bűncselekmény áldozatává váljon. Ennek érdekében a Civilek a Palotanegyedért Egyesület bűnmegelőzési előadást tartott a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban, ahol Tolnay Krisztina címzetes rendőr főtörzszászlós és Dr. Surdy Miklós Gyula ügyvéd, kriminalisztikai szakjogász adott hasznos tippeket, amelyek segítségével a hétköznapokban is megvédhetjük magunkat és szeretteinket egyaránt.

 Nem lehet elég óvatos az ember, a felkészülést pedig már gyerekkorban szükséges elkezdeni – kezdte előadását a 25 éve a Józsefvárosi Rendőrkapitányságon dolgozó Tolnay Krisztina. Mint mondta, egy kis odafigyeléssel minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy gyermekeink áldozattá váljanak. Hosszan beszélt arról, hogy a szülő mindenképpen szánjon időt az iskola és környékének megismerésére: fontos, hogy minél több alternatív útvonalat bejárjanak együtt, feltérképezzék a kamerával ellátott házakat, közintézményeket és útszakaszokat, hogy adott esetben ezeket vegye igénybe a gyerek, ha egyedül kell közlekednie. 

 


A főtörzszászlós hangsúlyozta, hogy soha ne álljanak szóba idegenekkel, ne fogadjanak el tőlük semmit és igyekezzenek inkább többen, csoportosan járni. Ha valami gyanúsat tapasztalnak – folytatta –, akkor merjenek segítséget kérni, a szülő pedig jelentse ezeket az eseteket a helyi rendőrkapitányságon, a körzeti megbízott fokozottan ellenőrizni fogja a területet.
 
Tolnay Krisztina felhívta a figyelmet a közösségi média veszélyeire, amelyet egyre fiatalabb korban kezdenek el használni. A családon belüli erőszakkal kapcsolatban nyomatékosította a megjelenteknek, hogy tegyenek bejelentést, ha úgy érzik, valaki segítségre szorul a környezetükben. Ugyanez elmondható a kiszolgáltatott idősekről is – tette hozzá –, hiszen ők is gyakran válnak áldozattá, akár az egyre ismertebb ”unokázós” csalás által is.
 
 


Az egykori bíró, ma már ügyvédként praktizáló Dr. Surdy Miklós számos példát hozott fel, amelyek esetében egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna a baj. Szerinte alapvetően két típusú bűnözőt lehet megkülönböztetni: a felkészült és spontán bűnelkövetőt. Előbbi ellen nehezebb védekezni, azonban ez a kategória a ritkább. Utóbbival kapcsolatban azonban hangsúlyozta: ha odafigyelünk magunkra és egymásra, kisebb eséllyel lehetünk célpontjai ezeknek az embereknek.

 


Mint mondta, törekedjünk mindig forgalmasabb útvonalakon közlekedni és ne kockáztassuk a biztonságunkat egy kihalt útszakaszon, csak azért, hogy hamarabb hazaérjünk. Szórakozóhelyen soha ne veszítsük szem elől sem egymást, sem a poharainkat, hiszen pillanatok alatt kábítószert lehet csempészni az italokba, amellyel kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk.
 
Az ügyvéd arról is beszélt, hogy ha nem tudtuk elkerülni és megtámadtak minket, igyekezzünk forgalmas helyre menekülni és minden lehetséges eszközzel csapjunk zajt, kiabáljunk, hogy felhívjuk a környezetünk figyelmét és elijesszük a támadót. 


Szöveg és kép: Tóth Patrik








 

« vissza