Kultúra

Mohácsi busók látogatnak Józsefvárosba

Mohácsi busók a télűző hagyományőrzést mutatják be február 22-én, csütörtökön 14 órától Józsefvárosban. Az utcai maszkos felvonulásuk során sokác zenészek is kísérik a busókat.

A busókkal az alábbi útvonalon lehet találkozni a kerületben: Teleki László tér – Bauer Sándor utca – Mátyás tér – Tavaszmező utca – Horváth Mihály tér – Baross utca – Kiscsibész tér – Krúdy Gyula utca – Mikszáth tér – Reviczky utca – Baross utca – Múzeum utca.
 
 
A busójárás
 
Mohács híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. A népszokás 2009-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára.
 
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza