H13

Nemzetközi Diáknap a H13-ban

2016. november 18.

A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztései Központ rendhagyó módon egy nappal korábban, november 16-án rendezte meg a Nemzetközi Diáknapot, melynek keretén belül középiskolások és egyetemisták számára is érdekes programokat szerveztek. A rendezvényen több olyan civil szervezet is részt vett, amelyek külföldi továbbtanulási lehetőséget kínálnának magyar fiataloknak. Ezek legfőbb célja az, hogy az idegen nyelveket minél jobban elsajátítsák az egyetemisták.

Zékány Zoltán, a H13 szakmai vezetője elmondta, hogy a délelőtt folyamán középiskolások érkeztek egy pályaválasztási workshopra, míg délután inkább egyetemisták számára szerveztek beszélgetéseket, tréningeket. „Nagyon sok olyan lehetőség kínálkozik a magyar diákok számára továbbtanulás vagy akár a külföldön való tanulás tekintetében, amiről talán nincs is információjuk. Olyan széleskörű programokat kínáltunk ezen a napon, amelyekkel középiskolás és egyetemista egyaránt megtalálhatta a segítséget céljai elérésében” – hangsúlyozta Zékány Zoltán.

Kiss Andrea, a Messzelátó Egyesület Európai Önkéntes Szolgálat koordinátora is jelent volt a H13-ban megtartott rendezvényen. „Civil szervezetünk rendszeres kapcsolatban a H13-al, ugyanis egy kiváló tér arra, hogy a diákokat utolérjük az általunk kínált lehetőségekkel. Egy magyar diáknak nem egyszerű becsatlakozni egy külföldi ország oktatási rendszerébe, kulturális életébe. Egyesületünk ebben próbál segíteni a diákoknak” – magyarázta hozzá Kiss Andrea.

1941-ben nyilvánította november 17-ét a diákság világnapjává londoni konferenciáján a Nemzetközi Diáktanács. Az ünnep eredete egészen a II. világháborúig, a német megszállásig nyúlik vissza.  1939. november 17-én ugyanis Adolf Hitler bezáratta az összes cseh- és morvaországi felsőoktatási intézményt, miután október 26-án a prágai egyetemisták békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen.

« vissza