Egyre kedveltebb lakóhely Józsefváros

Kerületi hírek
Egyre kedveltebb lakóhely Józsefváros

Növekszik kerületünk lélekszáma

2015. január 22.

Ugrásszerűen nőtt a kerület lakosainak száma 2014-ben. Tavaly, csak a decemberi hónapban közel 1200-an jelentették be lakcímüket Józsefvárosban. Ezzel a kerületi lakosok száma decemberre elérte a 79.660 főt. Az idén januártól fizetendő kommunális adóval is elsősorban azt szerette volna ösztönözni az önkormányzat, hogy akinek Józsefvárosban van ingatlanja, jelentkezzen is be ide, hiszen aki VIII. kerületi lakcímmel rendelkezik, annak nem kell fizetnie.




Az eddigi tapasztalatok alapján az önkormányzati rendeletnek pozitív hatása volt, hiszen a Józsefvárosban lakcímmel rendelkezők lakosok száma – az egész éves emelkedő tendencia csúcsaként – decemberben 1179 fővel emelkedett, így elérte a 79.660 főt. Kocsis Máté polgármester szeretné elérni, hogy a kerületben bejelentett lakcímmel rendelkezők száma 80.000 fölé emelkedjen, ezzel is megteremtve annak lehetőségét, hogy több állami támogatáshoz jusson Józsefváros.

 

A kommunális adó bevezetésének az is az egyik pozitív hatása lehet, hogy az üresen, elhanyagoltan álló ingatlanokat a tulajdonosaik újra lakják, így azokat karban tartják, és nem hagyják lepusztulni.

Dr. Szabó Orsolya, Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatalának vezetője lapunknak elmondta, hogy a VIII. Kerületi Okmányiroda adatai alapján tavaly szeptembertől év végéig 79.047-ről 79.660 –ra emelkedett, azaz több, mint 600 fővel nőtt kerületünk lakosainak száma (a ki és bejelentkezők mérlege: + 613 fő). Az egész éves tendencia is emelkedést mutat a 2013-as adatokhoz képest, hiszen a 2014-es év folyamán majd’ kétezerrel több lakcím bejelentés történt, mint tavalyelőtt.

 

Ha marad ez a folyamat, Józsefváros lakossága hamarosan 80.000 fölé emelkedik.

 

Az önkormányzati rendelet szerint (ahogy eddig is történt) a kommunális adót nem kell megfizetniük azoknak a lakástulajdonosoknak, akik Józsefvárosban bejelentett lakcímmel rendelkeznek és azoknak sem, akik önkormányzati bérlakásban élnek. Az adó azokat terheli, akiknek Józsefvárosban van lakásuk, de oda nincsenek bejelentve, illetve aki lakását, vagy annak egy részét (pl.: egyik szobáját) lakhatás céljára bérbe adja. Részükre az adó mértéke 28.140 forint évente lakásonként.

 
   Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza