Fejlesztés

Okos parkolás Józsefvárosban

Hat hónapos időszakra – a rendszer tesztelésének okán – okos parkolási rendszer bevezetését szavazta meg a józsefvárosi képviselő-testület szeptemberi ülésén. A tesztüzem a Horánszky utca, a Bókay János utca, a Mária utca és a Kis Stáció utca 20-20 férőhelyét érinti majd.

Parkolási férőhelyenként érzékelőt és jeladót telepítenek, ezek állnak majd kapcsolatban a mobil applikációval, amely segítségével a járművezető valós időben láthatja az üres és foglalt parkolóhelyeket. A rendszer segíti a parkolóhely keresést, amivel nemcsak a gépjármű forgalom, hanem a károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökkenni fog, hiszen az autósforgalom jelentős részét a parkolóhelyet kereső járművek teszik ki.
 
A Smart City Ideiglenes Bizottság elnöke lapunknak elmondta: a hat hónapos próbaidőszak előreláthatóan elegendő adattal és információval szolgál majd az okos parkolási rendszer jellemzőit illetően. Lehetőséget teremt a várható költségmegtérülési számok mérésére és a rendszer további javítására is. Ferencz Orsolya hozzátette: több kisebb rendszer van már az ország különböző pontjain, többnyire zárt parkolókban üzemelnek parkolást segítő rendszerek, de ehhez hasonló még sehol nincs üzemben. „Sok fejlesztést kell még elvégezni ahhoz, hogy Józsefváros parkolási rendszere teljesen kiépüljön. Terveink szerint amennyiben működik, az egész kerületre ki kívánjuk terjeszteni a rendszert” – hangsúlyozta a bizottság elnöke.
 
Az okos parkolási rendszer tesztüzeme várhatóan októbertől indul. 

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza