H13

Ötletbörze a hatékonyabban működő vállalkozásokért

Józsefváros adott otthont a rendszeresen megrendezésre kerülő KKVHÁZ elnevezésű programsorozat októberi rendezvényének, amely a "Vállalkozásfejlesztés Budapesten, avagy, mit tehet egy kerület és mit tehetnek a kerületi vállalatok?" címet viselte. A témát fővárosi és kerületi vállalkozók és szakemberek, valamint józsefvárosi intézmények képviselői és Sára Botond alpolgármester vitatták meg, ötletekkel és meglátásaikkal segítve egymás munkáját.

Gulyás József, a KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében elmondta, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK) közösen rendezett programsorozat célja a közösségszervezés, érdekegyeztetés és a tudásmegosztás.
 
 
Zékány Zoltán, a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ szakmai igazgatója bemutatta a Horányszky utcai intézményt, amelyet a kerületi kezdő vállalkozások támogatására hozott létre az önkormányzat, majd Sára Botond alpolgármester ismertette a városvezetés eddigi erőfeszítéseit, amelyeket Józsefváros gazdasági életének élénkítésére hoztak.
 
 
Elmondta, számos intézkedésük bizonyítja ­– példaként az egyedülállóan alacsony kamattal elérhető hitelkonstrukciót, a kedvezményes ingatlanbérlési lehetőséget, a havonta megrendezett Üzleti Klubot, és a H13 létrehozását is megemlítve – hogy az önkormányzat nyitott minden jó ötletre, és partnere a helyi vállalkozásoknak és az itt vállalkozni vágyóknak.
 
Érdemes Józsefvárosba befektetéseket hozni
 
Az alpolgármestert követően Bonyhády Elek, a BKIK VIII. kerületi tagcsoportjának elnöke fejtette ki a városvezetés és a helyi vállalkozók közötti egyeztetés fontosságát.
 
 
Bozsik István, a Józsefvárosi Gazdasági Központ vagyongazdálkodási igazgatója rávilágított a VIII. kerület egyetemváros jellegére és az ebben rejlő lehetőségekre. Őt Marjay Gyula, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Budapest és Pest megyei regionális elnöke követte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Józsefváros az elmúlt években olyan városrésszé alakult, ahová érdemes befektetéseket hozni a kis- és középvállalkozásoktól egészen a nagyvállalati szintig. A vitaindító beszédeket Bárány Tamás, a H13-ból induló, sikeres vállalkozó zárta, aki a saját példáján keresztül mutatta be, hogyan lehet kezdeni, illetve fejleszteni vállalkozást Józsefvárosban.
 
 
Egymást támogatni
 
Ezt követően a vendégek csapatokat alkotva próbálták összegyűjteni, mivel és hogyan segíthetnék egymást a vállalkozók és a helyi hatóságok. Munkájuk eredményét prezentálták, amely alapján a zsűri kiválasztotta a leghasznosabb ötleteket adó csapatot. Az első helyet megosztva ítélték oda, a felvetések között hallhattunk helyi szolgáltatásokat csokorba fogó internetes platformot, fiataloknak szakmákat bemutató „nyílt napot”, és végzős osztályoknak kínált kedvcsináló prezentációkat is.
 

Sára Botond összegzésül elmondta, sok olyan ötlet, elképzelés hangzott el, amellyel már az önkormányzat is foglalkozott, és ez azt mutatja, hogy jó irányba indultak el. Már felvették a kapcsolatot a helyi szakképző iskolákkal és a józsefvárosi vállalkozókat összefogó platform létrehozásának az ötlete is megszületett, ahogyan a hírlevél elindítása is, amelyben tájékoztatnák a gazdaság helyi szereplőit az aktuális hírekről. „Sok megerősítést kaptunk, örülök, hogy elképzeléseink összecsengenek a velünk szembeni igényekkel” - mondta búcsúzóul az alpolgármester.
 
Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza