Hozzáadott érték

Pácban lenni jó?

2015. november 17.

Az előző részben elsajátítottuk a hús feldolgozásának és sütésének – talán kevesek számára ismert – apró fortélyait. Azonban mindig lehet fejleszteni, javítani egy fogást, hogy intenzívebb ízekkel kínálhassuk meg ismerőseinket. Pácra fel!

 Olyan nincs, hogy elrontunk egy ételt. Addig kell csinálni, amíg jó nem lesz. Én is így állok hozzá az újdonságokhoz: addig küzdök és teszem bele a hozzávalókat, amíg finomak nem lesznek. Kísérletezzünk bátran!

 A korábban tárgyalt húsok között van egy nagy különbség: a csirkét egy óra alatt el lehet készíteni a szatyorba helyezéstől számítva, míg a többi jóval időigényesebb. Azonban ezt is lehet gyorsítani a különböző pácokkal, érleléssel.

 


 Alapvetően két pácot különböztetünk meg: nedves és száraz pác. A nedves pác esetében a húst valamilyen nedves közegbe helyezzük. Ez legtöbb esetben olaj, amely egy olyan oxigénmentes környezetet teremt, ahol a hús magába tudja szívni az egyéb összetevőket. A klasszikus ízesítő a mustár, melynek óriási savtartalma a hús rostjait roncsolva, puhítja azt. Erre még visszatérünk. Mivel nincs oxigén, ezért erjedés sincs, így nem kell megijedni, a hús csupán érlelődni fog a pácban.
 
 A szárazpác esetében is hasonló a mechanizmus, csak itt a húst egy fokhagymakéreggel, fűszerkéreggel, zöldkéreggel, vagy egyszerűen csak sóval dörzsöljük be. Utóbbi esetben körülbelül egy kiló sóba forgatjuk a húst, leütögetjük a felesleget, hagyjuk kicsit pácolódni benne, majd a sókéreggel együtt sütjük meg, amit a végén egy merev héjként tudunk majd leszedni a sültről. A hús így nem tud túl sok sót felvenni, azonban szintén sokat puhít, lágyít az alapanyagon. 

 


 Régen nyereg alatt puhították a húst, melynek ugyanez volt a lényege: megbontani, megtörni a rostokat, hogy puhább, porhanyósabb legyen a végeredmény. Ez a drasztikus módszer annyira szétszedte a rostokat, hogy a hús közepe már inkább májkrémre hasonlított. Természetesen élelmiszerbiztonsági okokból ma már nem csinálunk ilyet, de a maga idejében párját ritkítóan hatásos megoldás volt, hasonlóan az – már akkor is - olcsón kivitelezhető sózáshoz, mely nem csak puhította, hanem tartósította is az élelmiszert.

 Láthatjuk tehát, hogy minden pácolási folyamat, vagy például az ecetes marinálás is a puhítást szolgálja. Azonban a halak esetében nem a húst, hanem sok esetben a szálkát puhítjuk. Az ország nyugati felében találkoztam például az ecetes hal nevezetű étellel, mely gyakorlatilag egy rántott ponty, melyet sütés után ecet, só, cukor, mustármag, hagyma keverékébe mártják, ami a legnagyobb szálkák kivételével az összes szálkát ehetővé teszi a húsban. Egyébként szomorú tendenciának tartom, hogy Magyarországon inkább a tengeri halakat preferálják, mivel számos kiváló hazai halfajtánk van, amelyeket azért nem veszünk meg, mert nem tudjuk elkészíteni. A keszeg például az egyik legszálkásabb hal, amit egyszerű beirdalással, a szálkák átvágásával kiválóan lehet fogyasztani, így a gerincen, farok részen és fejen kívül minden részét meg lehet enni. 
 
 Be kell látni, hogy minden élőlény rostokból, vagy halak esetében még szálkákból is áll. Az irdalás ugyanúgy működik a húsok esetében is, csak ott a húsrostokat vágjuk át.

 


 Ha elkezdünk főzni, akkor mindig szem előtt kell tartani, hogy az alapanyagnak milyen a rostozata. Ez a szárnyasokat kivéve nagyon látványos és könnyen azonosítható. Ha elsőre, például a forma miatt nem is tűnik jó megoldásnak, akkor is a szálirányra merőlegesen vágjunk. Így – és ezt nem győzőm hangsúlyozni – nem költöttük el a pénzünket úgy, hogy abból nem hoztuk ki a maximumot.

 


Pácolt sertéstarja
 
 Az egész tarját letisztítom, leveszem róla a zsírt és a porcogót, megformázom a húst.
Felszeletelem (megpróbálom nagyon vékonyra) ügyelve arra, hogy a rostokra merőlegesen vágjam. A vékony szeleteket klopfolóval megütögetem, hogy a zsírral arányosan átszőtt húsrostokat fellazítsam. A húst félreteszem, hagyom egy picit pihenni.
Ezalatt egy tálba olajat öntök, teszek bele zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt, erős pistát (vagy pirosaranyat), és ha van grill fűszerkeveréket (ez bármelyik boltban beszerezhető). Összekeverem a pihent húst egyesével úgy, hogy az egyik oldalát bedörzsölöm, tárolóedénybe teszem egymást fedve, így amíg a hűtőben pihen, a fűszerek tökéletesen át fogják járni a húst.
Akár egy napig is hagyjuk állni. Sokan félnek tőle, hogy a benne lévő só elvonja a vizet, de mivel ez egy rövid pácolási folyamat, ettől nem kell tartani.
Előmelegített serpenyőben olaj nélkül (elegendő az az olaj, amit a hús magába szívott) sütjük meg, hirtelen.
Köretként  valamilyen sültburgonyát ajánlok hozzá, bár nagyon finom tejszínes burgonyával is, amelynek a receptje borzasztóan egyszerű. Bacon szalonnát, újhagymát serpenyőben megpirítok egy pici sóval, borssal, majd felöntöm egy deciliter tejszínnel, összeforralom és a kockára vágott főtt, vagy sült burgonyát ebben átforgatom. A burgonya magába szívja a tejszínt, ami ettől fantasztikusan szaftos lesz.
 
Hozzávalók:
1 kg sertés tarja
2dl olaj
bors
kömény
fokhagyma
grill fűszerkeverék
1-1 teáskanál
 
burgonya 1kg
bacon 10 dkg
újhagyma 2 db
tejszín 1-2dl
 

« vissza