Egészség

Sanghaji delegáció látogatott Józsefvárosban

Sanghaj Changning kerületéből érkezett küldöttség Józsefvárosba, a hatfős delegáció a kerületi és a hazai egészségügyi ellátórendszert tanulmányozta. A vendégek ellátogattak a Szent Kozma Egészségügyi Központba is, ahol a szűrőszombat kapcsán megismerkedtek a járóbeteg-szakellátás működésével, a Polgármesteri Hivatalban pedig megismerkedtek az önkormányzat működésével, illetve meghallgathattak egy előadást a magyar egészségügyről.

A Kína egyik legnagyobb gazdasági központjának számító Sanghaj Changning nevű kerületében mintegy hétszázezren élnek. A városrészből már több alkalommal járt delegáció Józsefvárosban, hogy megismerjék a kerület életét. Mostani látogatásuk során a helyi és a magyarországi egészségügyi rendszert, ellátást tanulmányozták.
 
 
Június 23-én a Szent Kozma Egészségügyi Központot keresték fel Egry Attila alpolgármester vezetésével, ahol dr. Horváth Szilárd főigazgató tartott nekik előadást a szakrendelő működéséről, az intézményben folyó munkáról, a járóbeteg-szakellátás rendszeréről, illetve ellátásaik jellegét mutatta be. Utóbbiról tapasztalatot is szerezhettek az aznap a szakrendelőben zajló szűrőszombat program kapcsán. 
 
 
Június 25-én a Polgármesteri Hivatalban fogadta a vendégeket Sára Botond alpolgármester és a képviselő-testület néhány tagja. Zhang Wangyao, a delegáció vezetője kiemelte: noha a két kerület történelme, kultúrája, adottságai eltérnek, a célok közösek: hogy a lakosság minél jobb színvonalon és körülmények között éljen mindkét helyen.
 
 
Hozzátette: a több éves jó kapcsolat következő lépése a szakmai együttműködés lehet. Sára Botond megerősítette, hogy mind az egészségügy fejlesztése, mind a városrehablitáció kapcsán fontos a tapasztalatcsere a két város között. 
 
 
Ezt követően dr. Horváth Szilárd a magyar egészségügyi rendszerről tartott prezentációt, hangsúlyozva az ellátási szintek (alap-, járóbeteg-, fekvőbeteg-ellátás) jellegét, és bemutatta az egészségügyi piac szereplőit. Kiemelte Józsefváros sajátos jellegét: itt működik a Heim Pál Gyermekkórház, az ország legnagyobb gyermek-egészségügyi intézménye, valamint a Semmelweis Egyetem legtöbb klinikája. A magánszolgáltatók között megemlítette a Benyovszky Orvosi Központot, amelyet szintén felkerestek a kínai elöljárók, és ahol a nyugati és a hagyományos kínai orvoslást is igénybe tudják venni a páciensek.
 
 
Az előadást után a delegáció tagjai elmondták, hogy a családorvosi rendszer kiépítése folyamatban van városukban, amely kísérleti területnek számít a szolgáltatás bevezetésében. Kifejtették, hogy sok közös téma, ötlet felmerült a magyar vendéglátókkal való beszélgetések során, amelyek mindenképp hasznos tapasztalatcserének bizonyultak.
 
Fotó: Baranyai Attila, Senger Nikolett/Józsefváros újság

« vissza