Megemlékezés

Semmelweis Ignácra emlékeztek az egészségügy ünnepén

Semmelweis Ignác születésének napjához, július elsejéhez kapcsolódva ünnepeljük A magyar egészségügy napját. Józsefvárosban is megemlékeztek az anyák megmentőjéről: a Semmelweis Egyetem ünnepségén az önkormányzat nevében Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke koszorúzta meg Semmelweis Ignác szobrát.

 A Semmelweis Egyetem Belső Klinikai Tömbjének udvarán tartott koszorúzási ünnepségen Dr. Matolcsy András, az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója beszédében elmondta: Semmelweis életútja és a gyermekágyi láz felfedezésének története ma is példaértékű számunkra. 
 
 
„Példaértékű a korabeli dogmákkal és tekintélyelvűséggel való szembenállás, példaértékű az igazságkeresése. A semmelweisi életútnak és megfigyelésnek ma is fontos üzenete van, hiszen egyre inkább feledésbe merül a boncolások fontossága és tanító ereje, ám Semmelweis Ignác utódaiként egyetemünkön továbbra is meghatározó a patológia léte" – hangsúlyozta Matolcsy András. Az igazgató úgy fogalmazott: Semmelweis Ignác a magyar és az egyetemes orvostudomány kiemelkedő alakja, munkássága kiemelkedő a ma és a jövő orvosai számára.
 
 
Az ünnepségen többek közt koszorút helyezett el az egyetem vezetése és dolgozói, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Zombori Miklós, Ferencváros alpolgármestere. Józsefváros önkormányzatának nevében Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke koszorúzással és főhajtással rótta le tiszteletét Semmelweis Ignác szobránál.
 
 
Zentai Oszkár kérdésünkre válaszolva elmondta, Józsefváros önkormányzata feladatának tartja, hogy folyamatosan fejlessze a kerületi egészségügyi ellátást. „Ez a nap azért is fontos, mert egy pillanatra megállhatunk és köszöntet mondhatunk a gyógyítás területén dolgozóknak” – fogalmazott az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke, majd hozzátette, Józsefváros Egyetemváros jelzőjét erősíti a Semmelweis Egyetem jelenléte a kerületben. „Bízunk benne, hogy az intézményből kikerülő orvosok Józsefvárosban gyakorolják majd hivatásukat”.

« vissza