Kultúra

Több ezer programmal várta a közönséget a Múzeumok éjszakája

Minden eddiginél több látogató vett részt az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakáján, melynek keretében országszerte mintegy 400 intézmény csaknem kétezer programmal várta a közönséget június 23-án. A kerületünkben található helyszínek is számos izgalmas programot kínáltak minden korosztály számára.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az esemény hivatalos megnyitóján kiemelte: ilyenkor kinyílnak a vitrinek, megelevenednek a hangszerek, és azokat az embereket is elérik, akik különben nem járnak múzeumba. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: az idei eseménysorozat a családok évéhez is kapcsolódva alakította ki programjait.


 
Budapesten mintegy 130 múzeum és kiállítótér csatlakozott a programsorozathoz, kerületünkben pedig kilenc helyszínre látogathatott el a Múzeumok éjszakájának közönsége. A Magyar Nemzeti Múzeum látogatói az Ember – korhatárok nélkül című program keretében az elmúlt évezredek történetét összefoglaló válogatást láthattak, amely a személyiségeket és az őket körülvevő családot, vagy épp annak hiányát mutatta be.

 
A Füvészkertben kézműves foglalkozással, vezetett sétákkal, növénysimogatóval várták a közönséget. A Fiumei úti sírkertben tematikus sétákat, pódiumbeszélgetést, koncertet szerveztek.

 
Az ELTE BTK Trefort-kertben szintén tematikus sétákat, különleges fotózást, gyermekprogramokat kínáltak a látogatóknak, a Magyar Természettudományi Múzeumban kreatív foglalkozás, filmvetítés, előadások voltak terítéken.


 
A Rádió- és Televíziótörténeti Muzeális Kiállítóhely interaktív tárlattal, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum színházi előadásokkal és rendhagyó irodalomórával várt minden korosztályt. A Rendőrmúzeumban bemutatkoztak a rendőrségi járművek, sőt ügyességi versenyeken és egyéb bűnmegelőzési foglalkozásokon is részt vehettek az érdeklődők.

 
Az Art Brut Galériában alkotóműhely, tárlatvezetés várta a vendégeket, a Kegyeleti Múzeum pedig ezen az éjszakán nyitotta meg ismét a kapuit egy állandó jellegű és egy időszaki kiállítással.
 
Fotó: Huszár Boglárka/jozsefvaros.hu

« vissza