Megemlékezés

Tormay Cécile emléke előtt tisztelegtek

2016. április 5.

Megemlékezést tartott az egykor ünnepelt írónőről halálának 79. évfordulóján, április 2-án a Tormay Cécile Kör, a Józsefvárosi Önkormányzat, lelkes olvasói és családtagok.

 Tormay Cécile, korának nemzetközileg is ismert és elismert alkotója egykori, Kőfaragó utca 3. szám alatti lakóháza előtt gyűltek össze a megemlékezők szombaton délelőtt. Az ünnepség keretében Jobbágy Éva újságíró, a Tormay Cécile Kör alapítója felelevenítette az utóbbi évek mérföldköveit: az írónőnek és az általa szerkesztett Napkelet folyóiratnak 2012-ben Magyar Örökség-díjat ítéltek oda, valamint digitalizálták a Napkeletet, amely immár a világhálón is elérhető. 




Prof. Dr. Ritoók Zsigmond egyetemi tanár – aki rokoni kapcsolatban áll az írónővel – kiemelte Tormay jelentős műfordítói munkásságát. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy az írónő fordításai nyomán azt is megtudhatjuk, hogy milyennek látta a magyar nyelvre átültetett művei cselekményét.

 


A megemlékezés Tormay Cécile Rókus Kórház mellett felállított szobránál folytatódott, ahol elhangzott, hogy két alkalommal is irodalmi Nobel-díjra jelölték, ám azt konzervatív álláspontja miatt egyszer sem kapta meg.

 

 
A megemlékezést az írónő műveiből idézett részletek, versek és Pánti Anna operaénekesnő előadása tette teljessé. Az írónő előtt tisztelegve Józsefvárosi Önkormányzat nevében Zentai Oszkár képviselő koszorúzott, majd elhelyezte az emlékezés virágait a Tormay Cécile Kör, a Polgárok Háza nyugdíjas kör, a Tisza István Kör, a Hegyvidéki Trianon Társaság, és más résztvevők. 


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza