Újjáépülő Palotanegyed

Törőcsik Marival nyitott újra az Örökmozgó

2016. április 4.

Pénteken este megnyitott a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány által működtetett Premier Kultcafé Örökmozgó Filmmúzeum elnevezésű moziterme a Palotanegyedben.

 Április 1-től újra üzemel mozi az egykori Vörösmartyban. A Premier Kultcaféba, Európa legnagyobb fogyatékosság-barát kulturális központjába költözött be az Örökmozgó Filmmúzeum, ahol mostantól klasszikusokkal, művészfilmekkel és tematikus programokkal várják a filmkedvelőket. Az Örökmozgó Törőcsik Mari legendás filmjeivel indult: a Déryné, hol van? és a Körhinta című alkotásokkal.
Az ünnepélyes megnyitón Törőcsik Mari felidézte, hogy a Körhinta azon kevés művek közé tartozik, ahol felzeng a szerelem, és ezért volt akkora sikere. „Isten a tenyerén hordozott: ha nem Fábri Zoltán rendezővel kezdődik a pályafutásom, nem biztos, hogy így futok üstökösként előre” – mondta a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő.

 


A Nemzet Színésze a Déryné hol van? című filmmel kapcsolatban elmesélte, hogy a műnek annak idején akkora diadala volt Cannes-ban, hogy a rendőrök leállították a forgalmat, mert az utcán is tömeg állt. A zsűri elnöke akkor Tennessee Williams volt, aki csak erre a filmre szavazott, a XX. század egyik legjelentősebb drámaírója az emberi erő himnuszának nevezte a művet.
Kárász Róbert, az alapítvány elnöke felidézte, hogy miután 2012-ben elindított egy programot annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő embereknek munkahelyet teremtsenek, az első maciárverés felajánlói között ott volt Törőcsik Mari, majd együtt létrehozták a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt.

 
Idén márciusban megnyílt a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Premier Kultcafé, április 1-től pedig a kisebbik moziterem ismét eredeti funkciójában működik. A kulturális-közösségi tér megvalósulását csaknem tízmillió forinttal támogatta a Józsefvárosi Önkormányzat, többek között a március 19-i József-napi árverés bevételét is az alapítványnak ajánlották fel.

 
Vásznon a filmtörténet klasszikusai

 
Az Örökmozgó Filmmúzeum szakmai partnere a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA). A 46 férőhelyes, digitális és analóg technikával felszerelt vetítőterem napi két előadással, hétfőnként filmklubbal várja a magyar és az egyetemes filmtörténet iránt érdeklődőket. Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója azt is elmondta a megnyitón, igazi kuriózum, hogy a vetítések legtöbbje eredeti, 35 mm-es kópiáról történik. A moziműsort ezen a linken lehet megtekinteni.


A Savoytól az Örökmozgóig


A Kálvin tér közelében álló Savoy Mozi – Asztalos Béla tervei alapján – 1935-ben nyílt meg, 400 főt tudott befogadni. Mivel a filmszínház szabálytalan, négyszög alakú, belső udvaros bérházban kapott helyet, a tervező addig szokatlan megoldásként ellipszis alakú nézőteret alakított ki. A vetítőteremnek a szellőzés érdekében nyitható teteje volt, amely a lakóház körfolyosójára nyílt.

 


A háború után néhány évig Csaba, majd Ságvári néven várta a mozizókat, a filmszínház 1950-ben kapta a Vörösmarty nevet. A hetvenes évek elején felújítás miatt bezárt, ami hosszú ideig elhúzódott. A mozizók végül 1984 végén jöhettek ide újra filmet nézni, ekkor megnyílt a Baross utca felé vezető kijárat is. A rendszerváltás után ART mozi besorolást kapott, majd az új évezredben nagyobb volumenű átalakítás következett, az addigi termet két különálló nagy- és egy kisteremre osztották. A Vörösmarty mozi végül 2014 március végén zárt be. 


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza