Kerületi hírek

További 3,3 milliárd forint a kerület fejlesztésére

2018. május 8.

Az önkormányzat felelős gazdálkodásának köszönhetően jelentős összeg – mintegy 3 milliárd 300 millió forint – maradványpénz halmozódott fel az idei költségvetésben. „Ez lehetőséget ad arra, hogy önerőből további, a várost és az itt élő emberek javát szolgáló elképzeléseket tudjunk megvalósítani” – jelentette ki Sára Botond alpolgármester a képviselő-testület május 3-ai ülésén. A keretből többek közt 500 millió forinttal egészítik ki az Orczy Negyed Programot, újabb társasházak újulhatnak meg további félmilliárd forintból, plusz 250 millió jut út- és járdafelújításokra, valamint további 100-100 milliót fordítanak közbiztonságra és köztisztaságra.

 „Évek óta stabil, kiegyensúlyozott Józsefváros működése, ennek köszönhetően akár önerőből is tudunk forrásokat biztosítani kerületi fejlesztésekre” – mondta Sára Botond a 2018. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosítása kapcsán. Az alpolgármester felelevenítette: az idei költségvetés többek közt 1 milliárd forintot biztosít a társasházak felújítására, támogatja a Corvin sétány megújítását, kerületi útfelújításokat és további fejlesztéseket.




„A jó gazdálkodásnak köszönhetően az idei évben a felhasználható maradványpénz 3,3 milliárd forint, ez az összeg sosem volt ilyen magas. Mindez lehetőséget ad arra, hogy önerőből – a már a költségvetésben megfogalmazott fejlesztéseken túl – további, a várost és az itt élő emberek javát szolgáló elképzeléseket tudjunk megvalósítani” – fejtette ki Sára Botond.

 
 

Egészségügyi beruházások, társasházi támogatások

 
Emlékeztetőül az alpolgármester kiemelte, az önkormányzat az elmúlt öt évben több mint 3 milliárd forint forrást biztosított állami segítséggel egészségügyi fejlesztésekre. Az önkormányzat az idei évi költségvetésében az egészségügyre 750 millió forintot különített el, aminek egyik beruházásaként hamarosan elkészül az új, Kálvária téri háziorvosi rendelő és nemsokára megkezdődik a Szigony utcai rendelő felújítása.

 


Mint Sára Botond elmondta: a költségvetésben meghatározott fejlesztéseken túl a 2 milliárd forintos Orczy Negyed Programot az önkormányzat további 500 millió forinttal támogatja, valamint a társasházak felújítására fordítható 1 milliárd forintos idei keret mellett az önkormányzat további 500 millió forintot biztosít erre a területre. Az alpolgármester hozzátette: örömmel látja, hogy a társasházak folyamatosan pályáznak, az önerő is rendelkezésükre áll, így folyamatosan szépülhetnek meg a kerület házai. Ezen összeg mellett Józsefváros további 200 millió forintot fordít önkormányzati bérházak rekonstrukciójára a pénzmaradványok terhére.

 
 

Közbiztonság és köztisztaság

 
A közbiztonság további javítására minden évben több mint 700 millió forintot fordít az önkormányzat, ez most további 100 millió forint körüli összeggel egészül ki, amely többek közt fedezetet biztosít a Losonci negyedben kialakításra kerülő körzeti megbízotti irodának, illetve számos, a kerületi rendőrkapitányság által megfogalmazott, további közbiztonsági elképzelésnek.

 


„Ma a kerületben a legkihívóbb probléma már nem a közbiztonság, hanem a köztisztaság” – fejtette ki Sára Botond, éppen ezért a 2018. évi költségvetés megalkotásakor az egyik fő cél a köztisztaság javítása volt. „A korábbi évekhez képest az idén több mint 100 millió forinttal többet biztosítunk a köztisztaságra, amelyet kiegészít egy másik 100 millió forintos, eszközbeszerzési keret. Most ezt támogatjuk újabb 100 millió forinttal” – jelentette be. Az önkormányzat – az eddigieken túl – 250 millió forintot költ út- és járdafelújításokra.

 
Nyár végére az összes óvoda és bölcsőde megújul


A maradványpénzek elosztásánál nem maradtak ki a legkisebbek és az idősebbek sem. „Annak érdekében, hogy az idei nyár végére eljussunk odáig, hogy teljesen megújulhassanak a kerületi óvodák és bölcsődék, további 130 millió forintot különít el az önkormányzat” – fejtette ki az alpolgármester.

 


Emellett 60 millió forint jut a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium, a Losonci Téri Általános Iskola és a Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola támogatására, míg a Palotanegyedben kialakításra kerülő új idősklubra 50 milliót szán a Józsefvárosi Önkormányzat.


Forrás: jozsefvaros.hu
Vezető kép: Baranyai Attila/Józsefváros újság
Fotók: Józsefváros újság/archív
 

« vissza