Múzeumkert megnyitó

Múzeumkert

Új kulturális tér a Nemzeti Múzeum parkolójának a helyén

2013. augusztus 24.

Kulturális, szórakoztató és családi programokkal várja a közönséget Budapest legújabb kulturális helyszíne; a Múzeumkert Garden and Lounge péntek este nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum oldalában.

A kert mindig együtt lélegzett a múzeummal, és mindig a legmodernebb dolgoknak adott otthont - idézte fel köszöntőjében a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója. Csorba László hangsúlyozta: az utóbbi években drámai módon megváltozott a múzeumi világ, és a kertben zajló fesztiválok is mutatták, hogy igény van az új kezdeményezésekre; ez adta az egész szezont átívelő kulturális helyszín létrehozásának ötletét.

„Történelmi hangulatú kertben egy fiatal, dinamikus kezdeményezés” − szólt az általa megnyitott Múzeumkertről a kultúráért felelős államtitkár. Halász János emlékeztetett, államtitkársága egész múzeumi hálózatot tart fenn évi több mint 10 milliárd forintos támogatással, és a szakmai, gyűjteményi, tudományos munka mellett kiemelt célként határozzák meg, hogy a közönségnek szóljon egy-egy intézmény programja.

„Itt eddig parkoló volt, most a közönségnek szóló hely nyílt” − hangsúlyozta Halász János, akinek beszéde után röviddel Kerényi Miklós Máté és a Budapest Folk Jazz Band adott nyitókoncertet.

Bartók Marcell, a Múzeumkert főszervezője a távirati irodának elmondta: a szabadtéri kulturális helyszín a nyári szezon végéig tart nyitva, de téli programokat, többek között karácsonyi vásárt és korcsolyapályát is terveznek, majd 2014 tavaszán újra nyit a Múzeumkert.

Az MNM kertjében igényes szórakoztató és kulturális programok várják napközben a családokat, esténként pedig a dzsessz, a szving és a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplői lépnek fel. A zenei programok mellett különböző témák köré szerveződő fesztiválok, felolvasóestek, szabadtéri kiállítások, kertmozi is helyet kapnak majd.

 Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza