Újjáépülő Palotanegyed

Visszanyeri patinás homlokzatát a Corvin Áruház

2018. március 5.

Lebontják az alumíniumborítást és felújítják a Blaha Lujza téri Corvin Áruházat. A Józsefvárosi Önkormányzat évek óta szorgalmazza, hogy a magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épületről kerüljön le az alumíniumborítás. A homlokzatfelújítás – amelyet a magyar állam 300 millió forinttal támogat – azért is időszerű, mert a Fővárosi Közgyűlés 2017 nyarán hozott döntése értelmében az idei év végén megkezdődik a Blaha Lujza tér rekonstrukciója is.

 A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete február 21-ei ülésén arról döntött, hogy a tavalyi év végi kormányhatározatban megítélt 300 millió forintos támogatást a Corvin Áruház műemléki homlokzatának felújítására fordítja. Kocsis Máté polgármester az üggyel kapcsolatban kiemelte: a cél az, hogy a Blaha Lujza tér és környéke megújulásával egy időben nyerje vissza a Corvin Áruház az eredeti, patinás arculatát.
Az önkormányzat évek óta szorgalmazta, hogy a településkép védelme érdekében kerüljön le a fémborítás, amelyre most 300 millió forint támogatást nyújt a magyar állam. A tervek szerint a homlokzat 2019 év végéig meg is szépülne, emellett az épület tulajdonosa magánberuházás keretében tervezi a tető, a gépészeti rendszer, az elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is.  

 


A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán tervezte – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború után 1944-ben bezárt. Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott, ám az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára a jelenleg is látható alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.
 

Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Szirmai Norbert/Józsefváros újság, archív fotó: Fortepan
 

« vissza